недеља, 21. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Боливија: Ухапшена Жанин Ањес, бивша привремена председница; Против ње биће покренут процес због свргавања с власти Ева Моралеса у новембру 2019.
Хроника

Боливија: Ухапшена Жанин Ањес, бивша привремена председница; Против ње биће покренут процес због свргавања с власти Ева Моралеса у новембру 2019.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 13. март 2021.

Нове левичарске власти Боливије ухапсиле су бившу привремену председницу Боливије Жанин Ањес, у склопу процеса против умешаних у збацивање са власти некадашњег шефа државе Ева Моралеса.

Ањес, која је годину дана била председница Боливије након Моралесовог пада с власти, ухапшена је јутрос у родном граду Тринидаду и пребачена у Ла Паз.

Она је јуче изјавила да јој прети хапшење, што је описала као „политички прогон“.

Нови министар правде Иван Лима рекао је да Ањес прети судски процес због потеза док је била опозициона сенаторка, а не председница државе.

Нова власт је претходних дана издала налоге за хапшење више од десет званичника конзервативне владе Жанин Ањес, међу којима је неколико бивших министара и бивши начелници војске и полиције, који су Моралеса позивали да поднесе оставку у време демонстрација против њега.

Привођење Ањес и издавање налога за хапшења бројних званичника њене конзервативне владе довели су до додатног повећања тензија у Боливији.

Моралес (61) је био председник Боливије готово 14 година, а оставку је поднео 10. новембра 2019. након што су му полиција и војска отказале послушност после масовних протеста грађана на којима је погинуло најмање 36 особа.

Протести су избили после проглашења Моралесове победе на председничким изборима 20. октобра на којима према уставу није имао право да се кандидује. Опозиција га је оптуживала за крађу избора.

Моралес је негирао да је 2019. године било изборне крађе и свој одлазак с власти називао је пучем. Он се тада склонио у Мексико, одале је касније прешао у Аргентину.

На улице су тада изашле Моралесове присталице, а у сукобима са безбедносним снагама погинуле су десетине.

Иако је влада Ањес покушала да процесуира Моралеса и његове бројне сараднике по оптужби за тероризам и побуну, његов Покрет за социјализам, на чијем је челу сада Луис Арсе, задржао је популараност у народу и победио на општим изборима у октобру 2020. године.

Некадашњи председник Боливије Карлос Меса, који је неколико пута губио изборе од Моралеса, оценио је да потези нових власти „нису правда“ и да оне „желе да обезглаве опозицију стварањем лажног наратива о државном удару како би скренули пажњу с изборне преваре“ 2019. године.

Влада Боливије објавила је да је бивша привремена председница Жанин Ањес ухапшена и да ће против ње бити покренут процес због свргавања с власти Ева Моралеса у новембру 2019. године.

„Обавештавам народ Боливије да је Жанин Ањес већ приведена и да је тренутно у рукама полиције“, објавио је на Твитеру министар унутрашњих послова Боливије Едуардо дел Катиљо.

Претходно је тужилаштво издало налог за њено, као и хапшење бивших начелника војске и полиције, који су у време демонстрација против Ева Моралеса позивали тадашњег председника да поднесе оставку.

Ањесова, која је предводила конзервативну владу након пада Моралеса, процес је назвала политичким прогоном.

Подсетимо, Моралес је поднео оставку и напустио Боливију у новембру 2019. године под притиском војске, након што је опозиција, предвођена Карлосом месом, тврдила да је било масовних нерегуларности на изборима, одржаним месец дана раније. Након тога, оставке је поднело више истакнутих званичника.

Моралес се у новембру прошле године вратио у Боливију, дан након ступања на дужност новог председника Луиса Арсеа, тачно годину дана након што је напустио земљу.

(Бета, АП, Спутњик)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер