субота, 20. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Председница Представничког дома Кипра Анита Димитрију: Кипар никад неће признати једнострано проглашену независност Косова. Правни основ за решавање овог питања остаје Резолуција 1244
Хроника

Председница Представничког дома Кипра Анита Димитрију: Кипар никад неће признати једнострано проглашену независност Косова. Правни основ за решавање овог питања остаје Резолуција 1244

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 02. новембар 2021.

 Председница Представничког дома Републике Кипар Анита Димитрију изјавила је у Скупштини Србије да Кипар никад неће признати једнострано проглашену независност Косова, подржала је европски пут Србије и захвалила се на пружању подршке њеној земљи.

„Користим прилику да овде својим присуством потврдим став власти и чврсту потврду Републике Кипар пуном поштовању суверених права и територијалног интегритета Републике Србије. Историјски дуг и јасан став Кипра је да не признаје једнострано проглашену независност Косова, а правни основ за решавање овог питања остаје Резолуција 1244“, рекла је Димитрију.

Она је додала да се, више од 47 година после војне инвазије и турске окупације, кипарски народ бори за уједињење земље, за ослобођење и повратак избеглица.

„Неуморно понављамо да је наш циљ постизање трајног решења на основу међународног права и одговарајућих резолуција УН. Наши напори су у супротности са непопустљивошћу и експанзијом Турске, чија провокација опасно расте не само на штету Кипра и Грчке, већ и ширег региона. Турска страна отворено захтева решење са две државе на Кипру кршећи резолуције УН. Никада нећемо услишити такве неприхватљиве ставове“, рекла је Димитрију.

Навела је да Турска ствара нови „статус кво“ и на копну и на мору, да крши резолуције 550 и 780, а „најава Ердогана о даљој милитаризацији окупираних територија представља део турске експанзионистичке политике на штету целог кипарског народа“.

Захвалила је на подршци Србије у напорима Кипра да оствари своја права, а и због учешћа одреда српске војске у мисији на Кипру.

Као чланица ЕУ, Кипар подржава европску перспективу Србије, рекла је Димитрију.

„Поздрављамо напредак који је ваша земља постигла и радујемо се отварању и затварању нових поглавља. Претприступни период је дуг и болан процес, али уверена сам да ће интензивирање темпа реформи ваша земља постати члан европске породице. За Кипар је то предуслов јачања стабилности на Балкану, који је нераскидиво повезан са стабилношћу у Европи“, рекла је она.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је Кипар највећи пријатељ Србије и завршио седницу речима „Нека живи вечно братство и пријатељство између Кипра и Србије“.

Посланици су након ове, посебне седнице, наставили редовно заседање.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер