субота, 29. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вук Јеремић: Косово део Србије - и по Уставу и по Резолуцији 1244
Хроника

Вук Јеремић: Косово део Србије - и по Уставу и по Резолуцији 1244

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 23. јул 2012.

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије и новоизабрани председавајући Генералном скупштином УН Вук Јеремић истакао је данас да је Косово и Метохија покрајина у саставу Србије и по Уставу и по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, а да ће се током председавања Генералном скупштином понашати у складу са правилима и процедурама те организације.

После састанка са генералним секретаром УН Бан Ки Муном, Јеремић је на питање Танјуга да ли је било речи о аспирацијама Косова да постане чланица УН рекао да очекује од свих међународних чинилаца да поштују, "ако не Устав Србије, онда Резолуцију 1244".

"Када је реч о учлањењу територије око које постоји неслагање, та правила нису нарочито повољна за сецесионистичке територије, а поготово за територије које су под мандатом УН, као што је случај са Косовом и Метохијом", рекао је Јеремић и поновио да ће се Србија понашати у складу са тим правилима.

Јеремић је навео да је национална политика Србије јасна, да је зацртана у Уставу и да не оставља простор за другачије политичко деловање, осим залагања за територијалну целовитост, као и да ће председавати ГС УН на фер начин и поштујући правила.

"Борба за заштиту територијалне целовитости је наша уставна, политичка, морална и историјска обавеза коју ће, уверен сам, и будућа влада наставити. Косово и Метохија је покрајина у саставу Србије, по Уставу, а суверенитет је потврђен и у Резолуцији 1244 и зато очекујемо од свих међународних чинилаца да поштују, ако не Устав Србије, онда Резолуцију 1244", поручио је Јеремић.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер