субота, 27. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Владимир Путин затражио од Гаспрома да изградња "Јужног тока" почне крајем 2012.
Хроника

Владимир Путин затражио од Гаспрома да изградња "Јужног тока" почне крајем 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 30. децембар 2011.

Москва - Премијер Русије Владимир Путин је данас затражио да изградња гасовода "Јужни ток", којим треба да се испоручује руски природни гас у јужну и западну Европу заобилазећи Украјину, отпочне крајем 2012, а не почетком 2013, као што је раније планирано.

- Мислим да би било пожељно да (изградња) отпочне крајем следеће године - рекао је Путин у разговору с извршним директором "Гаспрома" Алексејем Милером, након што је раније ове седмице потписан споразума са Турском о полагању цевовода за тај гасовод по дну Црног мора у специјалној економској зони Турске.

- Добро, тако ћемо и да урадимо - одговорио је Милер на налог Путина који ће се на изборима за председника Русије, у марту идуће године, поново кандидовати за ту функцију.

Милер је након разговора с Путином одмах наложио профилним учесницима у пројекту да коригују графикон извођачких радова на изградњи "Јужног тока" ради убрзања његове реализације, саопштио је новинарима званични представник "Гаспрома" Сергеј Купријанов.

Према речима Милера, планирано је да током следеће године буду завршени сви пројектини и истраживачки радови на подморској деоници гасовода.

Милер је рекао да дужина подморске деонице "Јужног тока" износи 925 километара и њу ће сачињавати четири линије укупне пропусне моћи од 63 милијарде кубних метара гаса годишње, док ће копнени део бити дуг више од 2.000 киломатара.

Трошкови градње морске и надземне деонице "Јужног тока" процењени су на више од 15 милијарди евра, од чега ће "Гаспром" обезбедити око 7,5 милијарди евра, рекао је Милер.

Шеф "Гаспрома" је прецизирао да ће 30 одсто укупних трошкова тог пројекта сносити учесници међународног конзорцијума, док ће преосталих 70 процената бити обезбеђено зајмовима.

Милер је потврдио да ће инострани учесници у пројекту из Италије Француске и Немачке учествовати само у изградњи морске деониоце, док ће копнени део гасовода градити заједничка предузећа које је "Гаспром" основао са транзитним земљама - Бугарском, Србијом, Мађарском, Словенијом и Аустријом.

- Предвиђена је и изградња деонице тог гасовода у Хрватску и Републику Српску, а разматра се и могућност изградње крака до Македоније - додао је Милер.

Он је изразио уверење да ће сви радови на изградњи "Јужног тока" бити спроведени у року.

- Већ смо отпочели рад на свим националним транзитним деоницама. У току су истраживачки радови и већ смо прешли у фазу територијалног планирања. Сви радови теку строго по плану. Сада не постоје никакве сумње, ни на једној од деоница, да могу постојати било какве сметње у остварењу рока за завршетак изградње крајем 2015. и почетку испорука гаса - предочио је Милер.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер