Početna strana > Hronika > Predsednica Predstavničkog doma Kipra Anita Dimitriju: Kipar nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Pravni osnov za rešavanje ovog pitanja ostaje Rezolucija 1244
Hronika

Predsednica Predstavničkog doma Kipra Anita Dimitriju: Kipar nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Pravni osnov za rešavanje ovog pitanja ostaje Rezolucija 1244

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. novembar 2021.

 Predsednica Predstavničkog doma Republike Kipar Anita Dimitriju izjavila je u Skupštini Srbije da Kipar nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, podržala je evropski put Srbije i zahvalila se na pružanju podrške njenoj zemlji.

„Koristim priliku da ovde svojim prisustvom potvrdim stav vlasti i čvrstu potvrdu Republike Kipar punom poštovanju suverenih prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Istorijski dug i jasan stav Kipra je da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a pravni osnov za rešavanje ovog pitanja ostaje Rezolucija 1244“, rekla je Dimitriju.

Ona je dodala da se, više od 47 godina posle vojne invazije i turske okupacije, kiparski narod bori za ujedinjenje zemlje, za oslobođenje i povratak izbeglica.

„Neumorno ponavljamo da je naš cilj postizanje trajnog rešenja na osnovu međunarodnog prava i odgovarajućih rezolucija UN. Naši napori su u suprotnosti sa nepopustljivošću i ekspanzijom Turske, čija provokacija opasno raste ne samo na štetu Kipra i Grčke, već i šireg regiona. Turska strana otvoreno zahteva rešenje sa dve države na Kipru kršeći rezolucije UN. Nikada nećemo uslišiti takve neprihvatljive stavove“, rekla je Dimitriju.

Navela je da Turska stvara novi „status kvo“ i na kopnu i na moru, da krši rezolucije 550 i 780, a „najava Erdogana o daljoj militarizaciji okupiranih teritorija predstavlja deo turske ekspanzionističke politike na štetu celog kiparskog naroda“.

Zahvalila je na podršci Srbije u naporima Kipra da ostvari svoja prava, a i zbog učešća odreda srpske vojske u misiji na Kipru.

Kao članica EU, Kipar podržava evropsku perspektivu Srbije, rekla je Dimitriju.

„Pozdravljamo napredak koji je vaša zemlja postigla i radujemo se otvaranju i zatvaranju novih poglavlja. Pretpristupni period je dug i bolan proces, ali uverena sam da će intenziviranje tempa reformi vaša zemlja postati član evropske porodice. Za Kipar je to preduslov jačanja stabilnosti na Balkanu, koji je neraskidivo povezan sa stabilnošću u Evropi“, rekla je ona.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Kipar najveći prijatelj Srbije i završio sednicu rečima „Neka živi večno bratstvo i prijateljstvo između Kipra i Srbije“.

Poslanici su nakon ove, posebne sednice, nastavili redovno zasedanje.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner