четвртак, 18. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Јоже Менцингер: ЕУ као Југославија 1983.
Хроника

Јоже Менцингер: ЕУ као Југославија 1983.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 23. мај 2011.

Берлин - Словеначки економиста Јоже Менцингер каже да Европска унија и њена валута еуро имају озбиљне грешке у конструкцији које у садашњој кризи излазе на видело.

"Мене то нажалост подсећа на осамдесете у бившој Југославији, када се та земља као економска јединица поступно распадала. Подсећа ме на неке табу теме из тих година", наводи он.

Менцингер објашњава да се "тада сматрало непримереним посумњати у слоган о братству и јединству или у идентитет интереса у социјалистичкој Југославији. Исто тако су данас непримерене сумње у евро и у идентитет интереса. При томе је јасно да се интереси земаља чланица Европске уније разилазе и да евро зона није оптимална монетарна унија".

Он наглашава и да се боји распада Европске - и монетарне уније из два разлога - "због високих трошкова и с тим у вези повезане несигурности".

„Највише ме узнемирава оно што ја називам југословенским синдромом. Када је Југославија током 80-тих ступила у период стагнације, људи су почели трагати за кривцима и профитерима. На крају се свако осећао искоришћеним. Таквих знакова има и данас. Људи у Немачкој све више верују да их Грци искоришћавају, док се Грци опет осећају искориштеним од Немаца. Због тога се бојим да би могло доћи до једне дуготрајне кризе", каже Менцингер.

Он, ипак, сматра да „последњи дани Европске уније још нису дошли. Ми се можда налазимо тамо где је Југославија била 1983. Тада су политичари очајнички тражили решење за та тешка времена".

Коментаришући разлику да је Европска унија заједница држава, док је Југославија била једна држава, Јоже Менцингер објашњава да "економски гледано чланице Европске уније више нису државе. Новац, порез, границе - дакле, земље Европске уније су, као економске јединице, већ изгубиле све оне атрибуте који чине једну државу или их губе рапидно".

"Новац се штампа у Франкфурту. Државе више не могу преко својих граница контролисати доток капитала. Директиве Европске уније замењују економски систем и Европска унија се све више трпа у финансијску политику. Словенија је више једна регија Европске уније него што је држава", изјавио је за „Берлинер цајтунг" словеначки економиста Јоже Менцингер.

(Б92)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер