четвртак, 18. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Богдан Лисоволик: Криза у Србији је прошла, бољи живот од 2012.
Хроника

Богдан Лисоволик: Криза у Србији је прошла, бољи живот од 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 19. јун 2011.

Стални представник Међународног монетарног фонда у Србији Богдан Лисоволик изјавио је да је криза у Србији прошла и да грађани следеће године могу очекивати бољи животни стандард.

Услов за то јесте да се оствари пројектовани привредни раст од 4,5 одсто, рекао је Лисоволик у интервјуу за данашњи „Прес” и упозорио да би повећање зарада у јавном и приватном сектору, које није праћено већим економским развојем, било потпуно нереално, па чак и контрапродуктивно.

„Најсигурнији начин да се омогући бољи стандард грађана је снажан економски раст Србије. Ако се следеће године оствари пројектовани раст од 4,5 одсто, то може бити видљиво кроз раст запослености и увећање реалних доходака. Али, већи раст плата у јавном и приватном сектору који нема основу у одрживом економском развоју био би илузија. Ако се тај образац стално понавља, цена за привреду и грађане могла би да буде пад животног стандарда”, нагласио је Лисоволик. Он је упозорио да „и даље постоји могућност повратка кризе”. „Како производња и извоз настављају раст, српска економија полако стаје на ноге. Ипак, и даље постоје ризици и то посебно спољни, у виду могућег поскупљења енергената или турбуленције у еврозони. Такође, на унутрашњем плану може доћи до прекомерног повећања зарада у јавном сектору и пензија”, казао је Лисоволик.

Према његовим речима, оптимистичне прогнозе ММФ-а за Србију заснивају се на пројекцији да ће економски раст бити три одсто ове и 4,5 одсто 2012. године. „Наше мишљење је да Србија има потенцијал да ухвати корак имајући у виду низак ниво дохотка у односу на њој сличне европске земље. Такође, видимо потенцијал у неколико значајних директних страних инвестиција, као што је рецимо 'Фијат'. Међутим, остварење тог потенцијала није аутоматско и може бити реализовано само ако се води исправна економска политика”, рекао је Лисоволик.

Стални представник ММФ-а је указао да Србија, прво, треба да смањи огроман јавни сектор, а друго, неопходно је брзо и радикално побољшање услова инвестирања.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер