Економска политика | |||
ГМО биљке - Може ли генетским инжењерингом створити нешто боље од природе која то ради већ милионима година? |
![]() |
![]() |
![]() |
понедељак, 15. октобар 2018. | |
Генетско модификовање стратешких, индустријских биљних врста је искључиво последица настојања компанија за апсолутном контролом, монополом и профитом. Захваљујући стратегији ГМО компанија последњих деценија, у свету је тренутно генетски модификовано преко 90% соје и преко 80% кукуруза. Ове биљке су лабораторијски модификоване зарад унапређења индустријског искоришћења (јефтинији узгој, поузданији и бољи принос, прилагођеност поднебљу, лакша обрада, шира употреба). Оптерећени економским аспектом, сви значајни произвођачи су на тај начин принуђени да се определе за ГМО семе (ГМО патент).
Као примарна, поред фармацеутске, текстилне и ИТ индустрије, прехрамбена индустрија је једна од најпрофитабилнијих. У потрази за јефтиним сировинама, ретко који прехрамбени произвођач поставља питање о пореклу тих сировина, било да је реч о сојином лецитину, фруктозном сирупу или млеку. Упадљив је став компанија да све треба прилагодити профиту. На америчким фармама крава можете видети како Мексиканац иде од краве до краве и у њих (кроз “прозорче” краве) убацује ензимски препарат. Крава не може да вари кукуруз јер природно нема ензиме за варење кукуруза. То не спречава произвођаче да “натерају” краву да једе и вари јефтин ГМО кукуруз. Срећа, па је рад Мексиканца јефтин, јер да није јефтин одавно би крава била генетски модификована да прежива кукуруз. Ионако јој је једина намена индустријска, нажалост. Ово смо навели као један од могућих примера будуће примене ГМО технологије.
Уносом ГМО (Генетски Модификованог Организма), човек уноси измењене гене, измењен ДНК ланац тог организма. Да ли човек модификује себе на тај начин и на ком нивоу? Какве су шансе да се временом промени ДНК људске ћелије континуираним уношењем нечега што није створила природа, уношењем нечега што нема еволутивну историју? Може ли генетеским инжењерингом створити нешто боље од природе која то ради већ милионима година? Да ли је индустријски аспект једини смисао постојања?
На декларацијама прехрамбених производа није наглашено, назначено присуство ГМО сировина. Сојин протеин, сојин лецитин, сојино уље, кукурузни скроб, глукозно-фруктозни сируп су састојци огромног броја прехрамбених производа (чоколада, кекс, газирана пића, додаци храни, месне прерађевине...). Велико је питање где је добављач купио ове сировине и да ли су пореклом од ГМО произвођача. Само је неколико српских произвођача који су нагласили да у саставу њихових производа нема ГМО сировина. Генетским модификовањем биљака човек није помогао природи да даје више, већ је ту природу у лабораторији елиминисао, прилагођавајући биљку “индустријском екосистему” коме човек наивно све више припада. Посетите и Фејсбук страницу портала Шта једем |