Početna strana > Hronika > Vlada Novog Zelanda namerava da poništi zabranu za nova istraživanja nafte i gasa donetu 2018.
Hronika

Vlada Novog Zelanda namerava da poništi zabranu za nova istraživanja nafte i gasa donetu 2018.

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. jun 2024.

 Vlada Novog Zelanda saopštila je da namerava da poništi zabranu za nova istraživanja nafte i gasa donetu 2018. godine, što je izazvalo negodovanje opozicionih i ekoloških grupa.

„Prirodni gas je ključan za nas, da pokrenemo našu ekonomiju, posebno zbog povećane potrošnje“, rekao je novozelandski ministar energetike i prirodnih resursa Šejn DŽouns.

Ministar takođe planira da ublaži tenderske procedure za izdavanje dozvola za istraživanje nalazišta nafte.

On je precizirao da je sektor nafte i rudarstva doprineo za više od 1,1 milijardi evra u bruto domaćem proizvodu (BDP), u periodu 2020-2021.

„Kada je prethodna vlada zabranila istraživanje 2018. godine, to je smanjilo i ulaganja u nastavak razvoja naših poznatih nalazišta gasa“, dodao je ministar.

Ta najava dolazi samo dan posle protesta organizovanih u nekoliko većih gradova na Novom Zelandu, zbog još jedne vladine inicijative kojom se navodno stimuliše razvoj privrede.

Predlogom tog zakona bi se ubrzalo izdavanje dozvola za velike infrastrukturne projekte, ali bi se pri tome zaobišlo nekoliko ekoloških propisa.

(Beta-AFP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner