Početna strana > Hronika > Frank-Valter Štajnmajer: Od Beograda i Prištine se zahteva kompromis, normalizacija odnosa je sastavni deo zajedničkih zadataka; Aleksandar Vučić - Odnos sa Prištinom ključan za otvaranje poglavlja
Hronika

Frank-Valter Štajnmajer: Od Beograda i Prištine se zahteva kompromis, normalizacija odnosa je sastavni deo zajedničkih zadataka; Aleksandar Vučić - Odnos sa Prištinom ključan za otvaranje poglavlja

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. april 2015.

Vučić sa Štajnmajerom: Berlin će podržati otvaranje prvih poglavlja

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer istakao je danas da će Berlin podržati u EU otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa Srbijom.

- Činićemo sve da ojačamo i osiguramo evropsku perspektivu za Srbiju. Siguran sam da ćemo u toku ove godine napredovati u vezi otaranja poglavlja - kazao je Štajnmajer na konferenciji za štampu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da je došao u Beograd u značajnom trenutku, dan nakon godišnjice vlade, rekavši da je vlada mnogo učinila na ekonomskom planu.

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU nije na Srbiji, već na evropskim partnerima, kao i da se tu ne radi o reformama već o odnosu sa Prištinom. A nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je danas u Beogradu izjavio da "navodi da Nemačka postavlja nove uslove Srbiji apsolutno nisu tačni".

"Radi se o nekim pitanjima iz Briselskog sporazuma, kao što je Zajednica srpskih opština, i nekim koja su izvan Briselskog sporazuma. Daćemo sve od sebe da, čuvajući naše nacionalne i državne interese, postignemno sporazume tamo gde možemo", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frank Valterom Štajnmajerom.

On je istakao da ima tema o kojima ne može ni da razgovara, a jedno od tih je da se prepusti 100 odsto hidropotencijala Gazivoda.

"Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati. Ako neko želi dogovor, onda mora to da pokaže, a odluka je na EU", rekao je premijer.

On je istakao da mu je posebna čast to što je dobio takve pohvale od Štajnamera za reforme koje su sprovedene.

"Ako vam je savest čista, ako ste uradili sve, ako imate ovakve pohvale... Uradili smo puno, uradićemo još ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo", naglasio je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da dijalogom sa Prištinom želi uspostavljanje racionalnih i razumnih odnosa, ali tako da oni ne budu smetnja ni pretnja nikome na Balkanu.

Najbolji mogući odnosi Srbije i Nemačke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Nemačka u svojoj savremenoj istoriji trenutno imaju najbolje moguće odnose i da je to velika čast i veoma značajno za Srbiju i njenu budućnost i napredak.

Vučić je na konferenciji za novinare sa nemačkim šefom diplomatije Frank Valter Štajnmajerom rekao da mu je preneo šta je Srbija uradila na polju reformi, kakve političke reforme namerava da preduzme i šta je uradila na evropskom putu.

Kako je rekao, završili smo skrining sa najvišim ocenama, pripremili Akcione planove za poglavlja 23 i 24 i spremni za otvaranje tih poglavlja kao i za poglavlje 32.

On je naveo da je Štajnmajera obavestio da je nastavljen dijalog sa Prtištinom iznoseći naše poglede po tom pitanju i podvukao da je Srbija posvećena nastavku svog evropskog puta i uverena da će na tom putu imati podršku Nemačke.

Naveo je da je nakon analize ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i saradnje dve zemlje izvesno da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da su one koje već posluju ovde veoma zadovoljne uslovima u kojima rade, što je potvrdio i Štajnmajer u razgovoru.

Kako je naveo premijer, Srbija će, štiteći svoje nacionalne interese, da ubrza svoj evropski put, ali i ocenio da nije sve na Srbiji i da je "makar nešto na evropskim partnerima".

On je dodao da se nada da će rezultati koje je Srbija postigla biti priznati i poštovani u zemljama EU kao što su, veruje, poštovani od strane najznačajnije zemlje EU - Nemačke.

Vučić je zahvalio Štajnmajeru što je uvek na Srbiju gledao kao značajnu i važnu zemlju u Evropi i cenio njen uticaj i urađeno na očuvanju stabilnosti u regionu.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Beogradu da je Nemačka zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva pregovaračka poglavlja i da niko nije menjao uslove na putu Srbije ka EU.

- Navodi da Nemačka postavlja nove uslove Srbiji apsolutno nisu tačni. Nemačka je, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU - rekao je Štajnmajer posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Upitan šta u tom kontekstu znači da se od Beograda i Prištine zahteva kompromis, Štajnmajer je rekao da između dve strane nije sporno da je normalizacija odnosa sastavni deo zajedničkih zadataka.

"Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj unij. Ali to nije ništa novo, to je preduslov već odranije."

On je kazao da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak.

Nemačka preduzeća, koja su već uložila u Srbiju, zadovoljna su i ne kaju se što su došla, rekao je ministar.

"Odnosi su sve bolji, poverenje je poraslo i radovalo bi me da se na tome bazira srpsko javno mnjenje", rekao je Štajnmajer i dodao da je Nemačka konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu prošle godine pokazala interesovanje za region.

Dačić je rekao da je na sastanku sa nemačkim kolegom razgovarano o najboljem načinu da se što pre otvore prva poglavlja "kako bi Srbija mogla da napreduje u pregovaračkom procesu".

Kako je predviđeno, posle bilateralnog susreta dvojice ministara, Dačić će kao predsedavajući OEBS biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Tokom dana šef nemačke diplomatije će se sastati i sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete Beogradu, Štajnmajer je poručio da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

- Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski  sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi - istakao je Štajnmajer u intervjuu Tanjugu.

Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za našu zemlju narednih godina. On je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski.

Takođe, naglasio je da nemačka vlada nije govorila o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Beograda kao preduslovu za prijem Srbije u članstvo EU.

- Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma - rekao je Štajnmajer i podseća da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

Očekuje se da će glavna tema razgovora nemačkog ministra i srpskih zvaničnika biti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU za šta ključ, kako se smatra, drži upravo Berlin.

Štajnmajer će pored Beograda posetiti i Prištinu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner