Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Nema tog pritiska koji će me naterati da odustanem od Rezolucije 1244
Hronika

Boris Tadić: Nema tog pritiska koji će me naterati da odustanem od Rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
utorak, 20. decembar 2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da pritisci na Srbiju povodom Kosova ne mogu biti delotvorni, jer Beograd neće odustati od svojih principa, a to je pre svega insistiranje na Rezoluciji 1244, prenosi Tanjug.

"Pritisci koje neko u Evropi planira da vrši prema Beogradu i meni mogu samo da odmognu i ne mogu ničemu da doprinesu - i to sam rekao svim svojim sagovornicima, a danas i predsedniku Hermanu Van Rompeju", rekao je Tadić novinarima u Novom Sadu.

Tadić je istakao da nema tog pritiska koji će ga naterati da odustane od Rezolucije 1244, jer ona, ne samo da je poslednji međunarodni akt koji garantuje zaštitu ljudskih prava i života ljudi na Kosovu i Metohiji i obavezuje na povratak raseljenih, već je i jedini dokument iz kojeg mogu da proisteknu buduća rešenja.

"Rezolucija 1244 je dokument iz kojeg može da proistekne sporazum, jedan drugi dokument koji bi regulisao pitanja koja danas svi pokušavaju da reše, pre svega na severu Kosova, i koji daje bezbednosne garancije za Srbe u južnim opštinama i koji može da obezbedi garancije za naše manastire, istorijsko nasleđe i imovinu", rekao je Tadić.

Srbija, kaže Tadić, nije zemlja koja će odustati od međunarodnog dokumenta koji je jedina osnova da se zaštite legitimni i osnovni interesi srpskog naroda na Kosovu.

"Mi smo više nego jasan i predvidljiv partner i nemamo nikakvu tajnu. Jasno smo rekli da nećemo odustati od Rezolucije 1244 u predstavljanju Kosova u regionalnim nastupima", rekao je Tadić, i dodao da se postavlja pitanje da li će razgovori sa Prištinom uopšte biti nastavljeni imajući u vidu početne pozicije u vezi sa pitanjem regionalnog predstavljanja.

Tadić je poručio da ima mnogo mogućnosti da Srbija bude sprečena da ostvari naredni korak u procesu evrointegracija, i da ne treba u vezi sa tim pitanjem širiti neumereni optimizam.

"Ja ću ovih dana razgovarati sa evropskim sagovornicima i nadam se da ćemo doći do rešenja, ali ne treba podsticati neumereni optimizam i to bi bilo veoma pogrešno. Građani to znaju, ali treba da znaju i naši mediji i analitičari da je dovoljna samo jedna zemlja da kaže 'ne', a 26 da kažu 'da' i da Srbija ne dobije status kandidata", zaključio je Tadić.

(Tanjug)