уторак, 02. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Борис Тадић: Нема тог притиска који ће ме натерати да одустанем од Резолуције 1244
Хроника

Борис Тадић: Нема тог притиска који ће ме натерати да одустанем од Резолуције 1244

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 20. децембар 2011.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је вечерас да притисци на Србију поводом Косова не могу бити делотворни, јер Београд неће одустати од својих принципа, а то је пре свега инсистирање на Резолуцији 1244, преноси Танјуг.

"Притисци које неко у Европи планира да врши према Београду и мени могу само да одмогну и не могу ничему да допринесу - и то сам рекао свим својим саговорницима, а данас и председнику Херману Ван Ромпеју", рекао је Тадић новинарима у Новом Саду.

Тадић је истакао да нема тог притиска који ће га натерати да одустане од Резолуције 1244, јер она, не само да је последњи међународни акт који гарантује заштиту људских права и живота људи на Косову и Метохији и обавезује на повратак расељених, већ је и једини документ из којег могу да проистекну будућа решења.

"Резолуција 1244 је документ из којег може да проистекне споразум, један други документ који би регулисао питања која данас сви покушавају да реше, пре свега на северу Косова, и који даје безбедносне гаранције за Србе у јужним општинама и који може да обезбеди гаранције за наше манастире, историјско наслеђе и имовину", рекао је Тадић.

Србија, каже Тадић, није земља која ће одустати од међународног документа који је једина основа да се заштите легитимни и основни интереси српског народа на Косову.

"Ми смо више него јасан и предвидљив партнер и немамо никакву тајну. Јасно смо рекли да нећемо одустати од Резолуције 1244 у представљању Косова у регионалним наступима", рекао је Тадић, и додао да се поставља питање да ли ће разговори са Приштином уопште бити настављени имајући у виду почетне позиције у вези са питањем регионалног представљања.

Тадић је поручио да има много могућности да Србија буде спречена да оствари наредни корак у процесу евроинтеграција, и да не треба у вези са тим питањем ширити неумерени оптимизам.

"Ја ћу ових дана разговарати са европским саговорницима и надам се да ћемо доћи до решења, али не треба подстицати неумерени оптимизам и то би било веома погрешно. Грађани то знају, али треба да знају и наши медији и аналитичари да је довољна само једна земља да каже 'не', а 26 да кажу 'да' и да Србија не добије статус кандидата", закључио је Тадић.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер