Početna strana > Hronika > Bocan Harčenko: Moskva će podržati rešenje za "Kosovo" koje podrži Beograd, održivo rešenje moguće isključivo na osnovu rezolucije SB UN 1244
Hronika

Bocan Harčenko: Moskva će podržati rešenje za "Kosovo" koje podrži Beograd, održivo rešenje moguće isključivo na osnovu rezolucije SB UN 1244

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. decembar 2020.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je stav Moskve po pitanju Kosova i poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN nepromenjen i da će podržati svako rešenje koje podrži Beograd.

"Sigurni smo, kao i Beograd, da je čvrsto, održivo rešenje o KiM moguće isključivo na osnovu temeljne rezolucije SB UN 1244. Složićemo se samo sa tim rešenjem koje će odgovarati zakonitim interesima samih Srba, koje će biti podržano od strane Beograda. Polazimo od toga da na kraju treba da ga odobri SB UN", rekao je Bocan Harčenko za Večernje novosti.

Rusija će se zalagati za rigorozno poštovanje međunarodnog prava, pružati principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kako u UN, tako i na drugim multilateralnim forumima

Na pitanje da li se Srbija može pouzdati u ruski veto, ako se u UN postavi pitanje članstva Kosova, Bocan Harčenko je rekao da će se Rusija i dalje "zalagati za rigorozno poštovanje međunarodnog prava, pružati principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kako u UN, tako i na drugim multilateralnim forumima".

Upitan da li će Moskva ponovo potezati pitanje diplomatskog imuniteta za osoblje Humanitarnog centra u Nišu, Bocan Harčenko je rekao da je "rusko-srpski humanitarni centar u Nišu nezamenjiva struktura u regionu", što potvrđuju "stotine života koje su stručnjaci Centra spasli od požara i poplava, u Srbiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, BiH".

"Sklapanje sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima članova Rusko-srpskog humanitarnog centra nije prohtev Moskve, već obaveza strana u skladu sa međuvladinim Sporazumom o osnivanju, koji je potpisan 2012. Nije reč o statusu osoblja RSHC, on je već definisan. Suština dogovora, koji su na stolu, je u primenjenim aspektima, kao što su smanjivanje troškova nabavke tehnike i opreme u cilju povećavanja efikasnosti rada Centra".

Pretnje sankcijama "primer nepoštene konkurencije"

Pretnje sankcijama Srbiji ako nastavi da kupuje rusko oružje, ambasador Rusije je ocenio kao "primer nepoštene konkurencije".

"Rusko-srpska vojno-tehnička saradnja se razvija striktno u okviru međunarodnog prava i na partnerskoj osnovi, usmerena je na jačanje državnog suvereniteta Srbije", rekao je Bocan Harčenko.

On je dodao da se nastavlja realizacija postignutih dogovora, posebno o isporuci u Srbiju BRDM-2MS i tenkova T-72MS, kao i da bi "ostvarivanju perspektivnih planova trebalo da doprinese i otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu, koje se sada razmatra".

"Očekujem povećanje pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO"

Bocan Harčenko je ocenio da će se povećavati pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO.

Ni izdaleka se ne sviđa svima samostalna, nezavisna politika Beograda. Međutim, upravo zahvaljujući svojoj odmerenoj liniji, Srbija čuva društveno-ekonomsku stabilnost

"Nažalost, ni izdaleka se ne sviđa svima samostalna, nezavisna politika Beograda. Međutim, upravo zahvaljujući svojoj odmerenoj liniji, Srbija čuva društveno-ekonomsku stabilnost, realizuje velike infrastrukturne projekte, snaži svoje odbrambene kapacitete", dodao je.

Ambasador Rusije odbacio je kao neumesne ocene da je nova vlada Srbije proamerička.

"Prema našem mišljenju, Srbija danas sprovodi izbalansiranu višesmernu spoljnu politiku, koja u punoj meri uzima u obzir nacionalne interese. Pozdravljamo konstruktivno opredeljenje rukovodstva zemlje za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva, pretvaranje u život međusobno korisnih bilateralnih projekata", rekao je.

"Rusija ima sopstvenu agendu bilateralnih odnosa sa Srbijom"

On je dodao da Rusija "potpuno deli to mišljenje", što "potvrđuju sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, kao i uspešni pregovori 8. decembra u Moskvi kopredsednika međuvladinog komiteta Jurija Borisova i Nenada Popovića".

Upitan da li Vašingtonski sporazum i najavljene investicije SAD u Srbiju posmatra kao čvršće vezivanje za SAD, kako bi se oslabio ruski uticaj, Bocan Harčenko je kazao da "Rusija ima sopstvenu agendu bilateralnih odnosa sa Srbijom".

"Naša saradnja nije usmerena protiv drugih igrača. Temelji se na principima transparentnosti, fer konkurencije, bezuslovnog uzajamnog poštovanja. Logiku 'ili-ili', koju promoviše Zapad, smatramo kontraproduktivnom", dodao je on.

"Dejtonski sporazum kamen temeljac BiH"

Dejtonski sporazum, koji je zvanično potpisan na današnji dan pre 25 godina, kamen temeljac savremene BiH, njegov"konstruktivni potencijal nije ni izbliza iscrpljen

Na pitanje o najavama reforme Dejtonskog sporazuma, ambasador Rusije je rekao da je "Dejtonski sporazum, koji je zvanično potpisan na današnji dan pre 25 godina, kamen temeljac savremene BiH" i da njegov "konstruktivni potencijal "nije ni izbliza iscrpljen".

"Podržavamo usmerenost Srbije na jačanje posebnih odnosa sa RS, predviđenih Dejtonom. Pozivamo strane partnere da se striktno pridržavaju strategije lokalne odgovornosti, prema kojoj same strane u BiH donose odluke po svim pitanjima. Poštovanje Dejtona je ključ uspeha stabilizacije u BiH. Pokušaji njegove revizije, naprotiv, udaljavaju od tog temeljnog zadatka", rekao je Bocan Harčenko.

Lavrov u Beogradu o Kosovu, ekonomiji i rusko-srpskim odnosima

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će glavne teme razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa zvaničnicima u Beogradu biti srpsko-ruski odnosi, pitanje Kosova i bilateralni ekonomski projekti.

On je za Večernje novosti rekao da je planirano detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak na situaciju oko rešavanja kosovskog pitanja.

"Na dnevnom redu su bilateralni ekonomski projekti - završetak srpskog dela gasovoda Turski tok, izgradnja složenih inženjerskih objekata brze pruge Beograd - Novi Sad, modernizacija najveće HE Đerdap 1", stvaranje Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije", rekao je Bocan-Harčenko.

Lavrov u ponedeljak počinje posetu Republlici Srpskoj, a njegova poseta Beogradu još nije zvanično najavljena.

Bocan-Harčenko je rekao i da će "značajna tačka posete Lavrova biti paljenje večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda i to plamenom sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja", čije su prenošenje ruski mediji najavili za utorak.

"Važno je da će ceremonija biti održana u vreme obeležavanja 75 godina pobede nad nacizmom. Naglasiće se nepokolebljivo jedinstvo Rusije i Srbije u očuvanju sećanja na veliki oslobodilački podvig naših naroda, suprotstavljanju pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata", rekao je.

Lavrov će posetiti i Hram Svetog Save, koji je završen uz pomoć Rusije, i odati poštu pokojnom patrijarhu Irineju, koji je neprekidno doprinosio jačanju prisnih odnosa Rusije i Srbije

Bocan-Harčenko je rekao da će "Lavrov posetiti i veličanstven Hram Svetog Save, koji je završen uz pomoć Rusije, i odati poštu pokojnom patrijarhu Irineju, koji je neprekidno doprinosio jačanju prisnih odnosa Rusije i Srbije, našeg duhovnog jedinstva".

Upitan da li se uskoro može očekivati i poseta predsednika Rusije Vladimira Putina, Bocan Harčenko je odgovorio da će se "mogućnost organizacije posete predsednika Putina Beogradu razmatrati, s obzirom na postojeći poziv srpske strane i situaciju".

(Beta, Novosti, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner