недеља, 21. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Боцан Харченко: Москва ће подржати решење за "Косово" које подржи Београд, одрживо решење могуће искључиво на основу резолуције СБ УН 1244
Хроника

Боцан Харченко: Москва ће подржати решење за "Косово" које подржи Београд, одрживо решење могуће искључиво на основу резолуције СБ УН 1244

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 14. децембар 2020.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је да је став Москве по питању Косова и поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН непромењен и да ће подржати свако решење које подржи Београд.

"Сигурни смо, као и Београд, да је чврсто, одрживо решење о КиМ могуће искључиво на основу темељне резолуције СБ УН 1244. Сложићемо се само са тим решењем које ће одговарати законитим интересима самих Срба, које ће бити подржано од стране Београда. Полазимо од тога да на крају треба да га одобри СБ УН", рекао је Боцан Харченко за Вечерње новости.

Русија ће се залагати за ригорозно поштовање међународног права, пружати принципијелну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, како у УН, тако и на другим мултилатералним форумима

На питање да ли се Србија може поуздати у руски вето, ако се у УН постави питање чланства Косова, Боцан Харченко је рекао да ће се Русија и даље "залагати за ригорозно поштовање међународног права, пружати принципијелну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, како у УН, тако и на другим мултилатералним форумима".

Упитан да ли ће Москва поново потезати питање дипломатског имунитета за особље Хуманитарног центра у Нишу, Боцан Харченко је рекао да је "руско-српски хуманитарни центар у Нишу незамењива структура у региону", што потврђују "стотине живота које су стручњаци Центра спасли од пожара и поплава, у Србији, Грчкој, Северној Македонији, БиХ".

"Склапање споразума о условима боравка, привилегијама и имунитетима чланова Руско-српског хуманитарног центра није прохтев Москве, већ обавеза страна у складу са међувладиним Споразумом о оснивању, који је потписан 2012. Није реч о статусу особља РСХЦ, он је већ дефинисан. Суштина договора, који су на столу, је у примењеним аспектима, као што су смањивање трошкова набавке технике и опреме у циљу повећавања ефикасности рада Центра".

Претње санкцијама "пример непоштене конкуренције"

Претње санкцијама Србији ако настави да купује руско оружје, амбасадор Русије је оценио као "пример непоштене конкуренције".

"Руско-српска војно-техничка сарадња се развија стриктно у оквиру међународног права и на партнерској основи, усмерена је на јачање државног суверенитета Србије", рекао је Боцан Харченко.

Он је додао да се наставља реализација постигнутих договора, посебно о испоруци у Србију БРДМ-2МС и тенкова Т-72МС, као и да би "остваривању перспективних планова требало да допринесе и отварање представништва Министарства одбране Русије у Београду, које се сада разматра".

"Очекујем повећање притиска на Србију да уведе санкције Русији и приступи НАТО"

Боцан Харченко је оценио да ће се повећавати притисак на Србију да уведе санкције Русији и приступи НАТО.

Ни издалека се не свиђа свима самостална, независна политика Београда. Међутим, управо захваљујући својој одмереној линији, Србија чува друштвено-економску стабилност

"Нажалост, ни издалека се не свиђа свима самостална, независна политика Београда. Међутим, управо захваљујући својој одмереној линији, Србија чува друштвено-економску стабилност, реализује велике инфраструктурне пројекте, снажи своје одбрамбене капацитете", додао је.

Амбасадор Русије одбацио је као неумесне оцене да је нова влада Србије проамеричка.

"Према нашем мишљењу, Србија данас спроводи избалансирану вишесмерну спољну политику, која у пуној мери узима у обзир националне интересе. Поздрављамо конструктивно опредељење руководства земље за продубљивање руско-српског стратешког партнерства, претварање у живот међусобно корисних билатералних пројеката", рекао је.

"Русија има сопствену агенду билатералних односа са Србијом"

Он је додао да Русија "потпуно дели то мишљење", што "потврђују састанци са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министрима, као и успешни преговори 8. децембра у Москви копредседника међувладиног комитета Јурија Борисова и Ненада Поповића".

Упитан да ли Вашингтонски споразум и најављене инвестиције САД у Србију посматра као чвршће везивање за САД, како би се ослабио руски утицај, Боцан Харченко је казао да "Русија има сопствену агенду билатералних односа са Србијом".

"Наша сарадња није усмерена против других играча. Темељи се на принципима транспарентности, фер конкуренције, безусловног узајамног поштовања. Логику 'или-или', коју промовише Запад, сматрамо контрапродуктивном", додао је он.

"Дејтонски споразум камен темељац БиХ"

Дејтонски споразум, који је званично потписан на данашњи дан пре 25 година, камен темељац савремене БиХ, његов"конструктивни потенцијал није ни изблиза исцрпљен

На питање о најавама реформе Дејтонског споразума, амбасадор Русије је рекао да је "Дејтонски споразум, који је званично потписан на данашњи дан пре 25 година, камен темељац савремене БиХ" и да његов "конструктивни потенцијал "није ни изблиза исцрпљен".

"Подржавамо усмереност Србије на јачање посебних односа са РС, предвиђених Дејтоном. Позивамо стране партнере да се стриктно придржавају стратегије локалне одговорности, према којој саме стране у БиХ доносе одлуке по свим питањима. Поштовање Дејтона је кључ успеха стабилизације у БиХ. Покушаји његове ревизије, напротив, удаљавају од тог темељног задатка", рекао је Боцан Харченко.

Лавров у Београду о Косову, економији и руско-српским односима

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да ће главне теме разговора шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са званичницима у Београду бити српско-руски односи, питање Косова и билатерални економски пројекти.

Он је за Вечерње новости рекао да је планирано детаљно разматрање читавог комплекса руско-српских односа, да се упореде ставови о актуелним регионалним и међународним темама, уз нагласак на ситуацију око решавања косовског питања.

"На дневном реду су билатерални економски пројекти - завршетак српског дела гасовода Турски ток, изградња сложених инжењерских објеката брзе пруге Београд - Нови Сад, модернизација највеће ХЕ Ђердап 1", стварање Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације", рекао је Боцан-Харченко.

Лавров у понедељак почиње посету Републлици Српској, а његова посета Београду још није званично најављена.

Боцан-Харченко је рекао и да ће "значајна тачка посете Лаврова бити паљење вечне ватре на Гробљу ослободилаца Београда и то пламеном са Гроба непознатог војника код зидина Кремља", чије су преношење руски медији најавили за уторак.

"Важно је да ће церемонија бити одржана у време обележавања 75 година победе над нацизмом. Нагласиће се непоколебљиво јединство Русије и Србије у очувању сећања на велики ослободилачки подвиг наших народа, супротстављању покушајима ревизије историје Другог светског рата", рекао је.

Лавров ће посетити и Храм Светог Саве, који је завршен уз помоћ Русије, и одати пошту покојном патријарху Иринеју, који је непрекидно доприносио јачању присних односа Русије и Србије

Боцан-Харченко је рекао да ће "Лавров посетити и величанствен Храм Светог Саве, који је завршен уз помоћ Русије, и одати пошту покојном патријарху Иринеју, који је непрекидно доприносио јачању присних односа Русије и Србије, нашег духовног јединства".

Упитан да ли се ускоро може очекивати и посета председника Русије Владимира Путина, Боцан Харченко је одговорио да ће се "могућност организације посете председника Путина Београду разматрати, с обзиром на постојећи позив српске стране и ситуацију".

(Бета, Новости, Н1) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер