Početna strana > Hronika > Bitka za kongres SAD: Tesna trka za Senat. CBS Njjuz: Republikanci na pragu pobede u Predstavničkom domu. Si-En-En: Demokrate i republikanci imaju po 48 mesta u Senatu. Republikanci trenutno imaju 195 predstavnika u Predstavničkom domu, a demokrate 174
Hronika

Bitka za kongres SAD: Tesna trka za Senat. CBS Njjuz: Republikanci na pragu pobede u Predstavničkom domu. Si-En-En: Demokrate i republikanci imaju po 48 mesta u Senatu. Republikanci trenutno imaju 195 predstavnika u Predstavničkom domu, a demokrate 174

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. novembar 2022.

Amerikanci danas glasaju na srednjim izborima za Kongres SAD. Izbori će odlučivati većinu u Predstavničkom domu i Senatu u naredne dve godine i svojevrsni su referendum o aktuelnom predsedniku. Građani glasaju za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mesta u Senatu.

Prema poslednjim podacima Si-En-En , ostalo je još četvoro senatora da bude izabrano, a trenutno demokrate i republikanci imaju po 48 mesta u Senatu. Kada je reč o Predstavničkom domu, prema trenutnim rezultatima i projekcijama, republikanci imaju 195 predstavnika, a demokrate 174.

05: 45

Si-En-En: Republikancima sada nedostaje samo jedno mesto da preuzmu Senat od demokrata, a 23 predstavnička mesta da bi preuzeli kontrolu nad Gornjim domom.

05:17

AP i Rojters: nove projekcije za Senat

Republikanac Čak Gresli ponovo će predstavljati Ajovu u Senatu, dok će u tom domu Kongresa biti njegove partijske kolege DŽon Kenedi iz Luizijane i Majk Krapo iz Ajdaha. Takođe, republikanac DŽej Di Vens pobedio je demokratu Tima Rajana u trci za Senat Ohaja. Demokrata Aleks Padilja predstavljaće Kaliforniju u novom sazivu Senata, a demokratska senatorka iz Nju Hempšira biće Megi Hasan .

05:15 

SENAT

Demokrate 44

Republikanci 46

KONGRES

Demokrate 112

Republikanci 170

04:44

Greg Abott ponovo guverner Teksasa 

U državi Teksas na mesto guvernera ponovo je izabran republikanac Greg Abot , kome su predizborne ankete davale veće šanse. Osvojio je treći mandat guvernera pobedivši demokratskog kandidata i bivšeg kongresmena Bet O'Rurk .

04:16

CBS Njjuz: Sve je izvesnije, Republikanci bi mogli da odnesu pobedu nad demokratama u Predstavničkom domu

Republikanci bi mogli da odnesu pobedu nad demokratama na međuizborima za Predstavnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati, objavio je u utorak CBS News

Nakon zatvaranja birališta u četrdesetak saveznih američkih država, republikanci imaju 108, a demokrate 58 mesta u Zastupničkom domu od 435 mesta. Ti rezultati menjaju se iz minuta u minut, ali republikanci su od početka u upornom vodstvu.

Do sada je Predstavnički dom bio demokratski. Imali su 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. Međutim, već uoči izbora ankete su ukazivale na verovatan poraz demokrata u borbi za donji dom.

Republikanci su pritom preuzeli tri mesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research.

Što se tiče izbora za Senat gde je tesna trka, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovo izabrano. Ipak, inicijalni rezultati za sada ne narušavaju ravnotežu snaga u Senatu koja je 50-50 i trenutno ga kontrolišu demokrate zbog dodatnog glasa potpredsednice Kamale Haris.

Bira se 35 senatora i trka he neizvesna. Ključna borba odvija se u DŽordžiji između demokrate Rafaela Varnoka i bivše zvezde američkog fudbala republikanca Heršela Vokera.

Borba za Senat vodi se i u Pensilvaniji između demokrate DŽona Fetermana i republikanca, poznatog lekara i tv-zvezde, Mehmeta Oza. Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvesna, moglo bi da prođe i nekoliko dana pre nego što bude jasan pobednik. Birališta nastavljaju da se zatvaraju kroz šest vremenskih zona i pedeset država s poslednjom, Aljaskom.

04:11

Republikanac Tim Skot pobedio u trci za Senat, odmah nagovestio mogućnost kandidature za predsednika SAD

Evo neko ko ne krije da ima ambicije da uđe u Belu kuću. Tek što je vratio mesto senatora iz Južne Karoline, republikanac Tim Skot je nagovestio mogućnost da se kandiduje za predsednika SAD.

03:10

Novi rezultati za Senat

Republikanski senatori u Sjevernoj i Južnoj Dakoti, i u Kanzasu, pobijedili su svoje demokratske protivkandidate, dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer pobijedio republikanskog rivala u trci za senatsko mjesto iz države Njujork.

SENAT

Demokrate 41

Republikanci 40

KONGRES

Demokrate 39

Republikanci 70

02:56

Bivša Trampova portparolka izabrana za guvernerku

Sara Hakabi Sanders, portparolka Bijele kuće za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa, prva je žena izabrana za guvernerku Arkanzasa, prenosi AP. Porazila je demokratskog kandidata Krisa DŽonsa u trci za funkciju koju je njen otac, Majk Hakabi, obavljao od 1996. do 2007. godine.

02:51

Teksas: Državni tužilac osporava odluku o produženju glasanja

Građani teksaškog okruga Heris imali su mogućnost da glasaju sat duže do osam sati uveče – po nalogu tamošnjeg lokalnog sudije.

Odluka je doneta, kako javlja agencija Asošijeted pres, zato što najmanje dvanaest biračkih mesta nije bilo otvoreno u propisano vreme – sedam sati ujutru.

Izborni zvaničnici su kašnjenje obrazložili nedostatkom materijala i računarske opreme.

“Ukoliko ste u redu za glasanje ostanite tamo. Vaš izbor je vaš glas”, napisao je na društvenoj mreži Tviter gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner.

02:46

Prvi pripadnik "Generacije Z" u Kongresu

Demokrata Maksvel Alehandro Frost prvi je pripadnik "Generacije Z" koji je osvojio mjesto u Kongresu. Frost će u Predstavničkom domu zastupati područje Orlanda, na Floridi.

Frost ima 25 godina, i aktivista je za reformu zakona o oružju i socijalnu pravdu. Na položaju kongresmena zamijeniće Val Demings, koja je izgubila u trci za mjesto u Senatu od republikanskog senatora Marka Rubija.

Frost, bivši organizator "Marša za naše živote", zalaže se za oštriju kontrolu oružja i protivi se ograničenjima na pristup abortusu. Kandidati za članove Kongresa moraju da imaju najmanje 25 godina.

"Generacija Z" obično se odnosi na one rođene od kraja 1990-tih do ranih 2010-tih.

Rubio skromnim pohodom do pobede

Glasači Floride će ponovo izabrati republikanskog senatora Marka Rubija na treći mandat umesto demokratskog poslanika Vala Demingsa, predviđa CNN.

Rubio je zaostajao u prikupljanju sredstava tokom trke i vodio je skromnu kampanju sa samo nekoliko javnih događaja i samo jednom debatom. Međutim, bilo je dovoljno da se pobedi Demings u državi koja je bila u crvenom trendu od prošlog srednjeg ciklusa, kada je još jedno takmičenje u Senatu odlučeno ponovnim prebrojavanjem.

02:40

Prvi preokret republikanaca u Kongresu

Republikanci su dobili prvi preokret – ukrali su demokratama mesto u Predstavničkom domu u 7. okrugu Floride, gde je Kori Mils pobedio demokratu Stefani Marfi. 

02:35

Zašto AP saopštava rezultate?

Asošiejted pres (AP) broji glasove i daje projekcije o pobednicima izbora još od 1848. godine, pošto u američkom izbornom sistemu ne postoji jedna agencija na nivou čitave zemlje koja se bavi brojanjem glasova, već to čine savezne države, svaka na svoj način.

AP daje projekcije na osnovu višemesečnih priprema, uz pomoć 4.000 osoba koje prikupljaju podatke sa terena, te panela eksperata koji donose odluke o tome kada će biti proglašeno da će određena izborna utrka pripasti nekom od kandidata.

02:33

Demokrate pobedile u Merilendu i Masačusetsu

Demokratski kandidati pobijedili su u dvije savezne države, gdje su prethodno guverneri bili republikanci. Mora Hili je prva pripadnica LGBTQ zajednice i prva žena izabrana za guvernerku Masačusetsa.

Ves Mur je prvi afroamerički guverner Merilenda.

02:31

Prve projekcije za Senat

Prema dosadašnjim projekcijama Asošiejted presa, Republikanci koji su izabrani u Senat su: Marko Rubio (Florida), DŽejms Lankford (Oklahoma), Markvejn Malin (Oklahoma), Kati Brit (Alabama), Tod Jang (Indijana) i Rand Pol (Kentaki).

Demokratski senatori su: Piter Velč (Vermont), Kris van Holen (Merilend), Ričard Blumental (Konetikat) i Temi Dakvort (Ilinoj).

Sve ove utrke proglašene su nedugo nakon zatvaranja biračkih mesta i reč je o izborima čiji ishod je bio izvestan.

Brojanje glasova u državama koje će odlučiti kontrolu nad Senatom, poput Pensilvanije i DŽordžije, tek je počelo.

02:24

Ubedljive pobede republikanaca na Floridi

Republikanski guverner Floride Ron Desantis osvojio je drugi mandat, nakon što je na izborima pobijedio demokratu Čarlija Krista. To je ojačalo njegovu poziciju zvijezde Republikanske stranke, sa potencijalnim predsjedničkim ambicijama.

Desantis je privukao veliku pažnju javnosti na početku pandemije koronavirusa kada se protivio mjerama za suzbijanje kovida i obaveznoj vakcinaciji. Zatim se uključio u gotovo sva pitanja, koja u Americi izazivaju podjele, kao što su imigracija, rodna pripadnost, obrazovanje.

Pojedini republikanci smatraju ga nasljednikom Donalda Trampa.

U međuvremenu, republikanski senator sa Foride Marko Rubio ubedljivo je osvojio još jedan termin u Senatu, nakon što je porazio demokratsku članicu Predstavničkog doma Val Demings. Pobjeda Rubija smatra se još jednim znakom da Florida postaje sve konzervativnija iako se nekada smatralo državom u kojoj su izborne trke između kandidata dvije stranke neizvjesne.

02:13

Inflacija i demokratija glavne brige

Visoka inflacija i strahovanja u pogledu budućnosti američke demokratije bili su značajni faktori pri donošenju odluka birača na ovogodišnjim izborima, pokazala je anketa agencije Asošijeted pres. Oko tri četvrtine birača saopštilo je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru što je više nego 2018. i 2020. godine.

02:05

Počelo brojanje glasova

Birališta u velikom broju saveznih država zatvorena su do 19:00 po lokalnom vremenu (01:00 u Srbiji). Brojanje glasova je u toku, ali rezultati se ne očekuju toliko brzo, posebno u ključnim izbornim utrkama.

Birališta su zatvorena u Severnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji i Ohaju

U 1.30 po srpskom vremenu zatvorena su biračka mesta u Severnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji i Ohaju

DŽordžija: Republikanci pred porazom?

Jedna od ključnih borbi za Senat vodi se u DŽordžiji između demokrata Rafaela Varnoka i republikanca Heršela Vokera. Zaostatak Vokera je veći nego što se očekivalo. U ovim trenucima Varnok je na iznad 60 odsto, dok je Voalker na samo 38. Analitičari očekuju da će se razlika smanjiti, ali upozoravaju da je zaostatak veći nego što se očekivalo.

Trenutna projekcija "disižn deska" Fox njuza za Senat SAD: Republikancima 3 mesta, demokratama jedno.

 

Zatvorena birališta u šest država, ključna bitka u DŽordžiji

Zatvorena su birališta u šest saveznih država, među kojima su ključne DŽordžija i Florida.

Tim Skot je izabran za senatora u Južnoj Karolini, a što se tiče ključne bitke u DŽordžiji između Heršela Vokera i Rafaela Varnoka, situacija je još uvek neizvesna.

Predviđanja za Predstavnički dom

Zatvorena birališta u šest država

Muškarac uhapšen, pretio nožem i tražio da se zaustavi glasanje

Muškarac je uhapšen jer je nožem pretio biračkom osoblju i zahtevao od njih da zaustave glasanje.

Policijska uprava Vest Benda u Viskonsinu saopštial je da je 38-godišnjak priveden i da su svi članovi biračkog odbora nepovređeni. Glasanje je prekinuto na oko pola sata kako bi se rešio incident koji se dogodio u knjižari u kojoj se nalazi biračko mesto.

Visconsin se smatra najboljom šansom demokrata da svrgnu aktuelnog republikanskog senatora. Ron DŽonson je jedini republikanac koji se bori za reizbor, i to u državi koju je DŽo Bajden osvojio 2020.

To je ključno mesto koje demokrate treba da osvoje u slučaju da republikanci osvoje pobedu u nekoj od država koju su dosad držale demokrate.

Grenel: Hej, Arizona! Predsednik Tramp ima poruku za vas

Republikanski bivši vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe Richard Grenel objavio je na Tviteru obraćanje Donalda Trumpa u kojima poziva Amerikance da ostanu u redu za glasanje na biračkim mestima, posebno u Arizoni gde je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

Zatvaraju se prva birališta

Prva birališta u SAD zatvorena su u utorak u 18 sati po lokalnom vremenu u delovima Kentakija i Indijane. Nakon što se zatvore i poslednja birališta u rano jutro po srednjoevropskom vremenu, trebaće još dosta vremena, upozorile su vlasti, da se utvrdi buduća "boja" Kongresa u Vašingtonu.

Izlazna anketa: Glasači nezadovoljni stanjem u naciji, imaju uglavnom negativna mišljenja o Bidenu

Glasači su uglavnom nezadovoljni stanjem u naciji i imaju uglavnom negativna mišljenja o predsedniku DŽou Bajdenu, prema preliminarnim rezultatima, koju je za CNN i druge televizije proveo Edison Research.

Prva pobeda republikanaca!

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca u Kongres prvi put za 32 godine. Republikanac DŽejms Mojlan pobedio je na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu SAD!

Dok kontinentalni deo SAD još uvek glasa, ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku je već objavilo rezultate izbora. Delegat Guama u Kongresu nema pravo glasa i bio je iz redova demokrata od 1993.
Mojlan će biti tek drugi republikanac poslat u Vašington od 1972. godine, a na poslednjim izborima 2020. godine kandidat "crvenih" dobio je samo 21 odsto glasova. 

Smenjena dva člana biračkog odbora u DŽordžiji, učestvovali u napadu na Kapitol

Dva člana biračkog odbora u DŽons Kriku u američkoj saveznoj državi DŽordžiji udaljeni su sa birališta nakon što su se na društvenim mrežama pojavile njihove objave o učestvovanje u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. godine.    

Zvaničnici okruga Fulton uklonili su dvoje radnika s birališta, navodno majku i sina, nakon što su se pojavile objave, izvijestio Vašington post.

Savezne države u kojima je ishod izbora neizvestan 

Pensilvanija: Državni tužilac, demokrata DŽoš Šapiro, suočava se s Dagom Mastrianom, državnim senatorom kojeg podržava Donald Tramp.

DŽordžija: Pre dve godine Bajden je postao prvi demokrata koji je pobedio u DŽordžiji od 1992. godine. Očekuje se da će trka biti neizvesna jer se demokrata Rafael Varnok bori protiv fudbalske zvezde Heršela Vokera kojeg podržava Tramp, a koji se snažno zalaže protiv abortusa. 

Arizona: Predseednik SAD-a DŽo Bajden postao je prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu od 1996. godine, kada je  Bil Klinton dobio najviše glasova u toj državi. U trci za guvernera u Arizoni suprotstavljaju se bivša voditeljka koju podržava Tramp, Kari Lejk, i državna sekretarka Arizone Kejti Hobs. 

Pretnja bombom u Luizijani

Biralište u američkoj saveznoj državi Louizijani premešteno je iz jedne škole u drugu nakon što je stigla pretnja bombom, prenosi NBC News.

Informaciju je potvrdio DŽon Tobler, zamenik sekrtetara za komunikacije i odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Louizijane. Tobler je rekao da je pretnja upućena Kener Diskaveriju, školi koja se nalazi oko 20 minuta van Nju Orleansa. Novo biračko mjesto je osnovna škola u istom okrugu.

Tramp glasao: Ovo će biti sjajna noć

Bivši predsednik SAD Donald Tramp dao je izjavu ispred svog biračkog mesta u Palm Biču u američkoj saveznoj državi Floridi, gde je glasao sa suprugom Melanijom.

"Mislim da ćemo imati sjajnu noć", rekao je Tramp, a na pitanje hoće li se kandidovati za predsednika za dve godine nije konkretno odgovorio.

Ključne države

Ključne države na izborima su Arizona, DŽordžija, Mičigen, Nevada, Ohajo, Pensilvanija i Viskonsin. Rezultati u njima uticaće na način na koji će se rešavati ključna pitanja u zemlji - abortus, ekonomija, kriminal i obrazovanje, izveštava Foks news.

Pensilvanija je država na koju demokrate najviše obraćaju pažnju na ovim izborima. Aktuelni senator Pat Tumi, republikanac, ne kandiduje se za ponovni izbor, a demokrate se nadaju da je upravo ovo njihova šansa da preuzmu mesto. Trka se vodi između republikanca Mehmeta Oza, slavnog TV doktora i demokrate DŽona Fetermana, zamenika guvenera države.

S druge strane, republikanci se nadaju pobedama u Nevadi i DŽordžiji, u obe države ankete pokazuju ogroman porast u odnosu na demokrate. U DŽordžiji Rafael Vornok će morati da se zadrži na svom mestu da bi obezbedio demokratama većinu. Njegov protivkandidat, Heršel Voker, srozao se u anketama nakon skandala o pravima na abortus pošto se pokazalo da je platio dva abortusa za svoje partnerke, iako se sada izjašnjava kao vatreni protivnik "ženskih reproduktivnih prava".

Skoro polovina država dozvoljava registraciju i glasanje na dan izbora

Skoro polovina američkih saveznih država dozvoljava biračima da se registruju i glasaju na sam dan izbora. Pravni izazovi promenili su izgled liste tih država u odnosu na 2020. godinu, tako da je recimo Vrhovni sud Delavera proglasio tu praksu, kao i glasanje poštom - neustavnim. Istovremeno, birači u Virdžiniji mogu po prvi put ove godine da se registruju i glasaju na izborni dan. Ove u kojim državama se može registrovati i glasati na dan izbora:

  • Kalifornija
  • Kolorado
  • Konektikat
  • Havaji
  • Ajdaho
  • Ilinois
  • Ajova
  • Mejn
  • Merilend
  • Mičigen
  • Minesota
  • Montana
  • Nevada
  • Nju Hempšir
  • Nju Meksiko
  • Juta
  • Vermont
  • Virdžinija
  • Vašington
  • Vašington D. C.
  • Viskonsin
  • Vajoming

Severna Dakota je specijalan slučaj, jer u njoj nije neophodno da birač bude registrovan, dovoljno je da se pojavi na glasanju sa “prihvatljivim dokumentom” kako bi bio identifikovan.

00:12

Značaj prava na abortus kao izborne teme

Nedugo nakon odluke Vrhovnog suda o ukidanju ustavne zaštite prava na abortus, demokrate su bili motivisani i ostvarivali su bolje od očekivanih rezultata na vanrednim izborima tokom leta.

Takođe, povećan je broj žena registrovanih za glasanje.

Jedno od ključnih pitanja koje će uticati ishod izbora je koliko je tema abortusa i dalje snažna motivacija za birače, imajući u vidu ekonomske probleme, inflaciju i nizak rejting predsednika Bajdena.

Prosvjedi ispred Vrhovnog suda SAD nakon odluke o poništavanju presude Ro protiv Vejda, Vašington, 24. jun 2022.

23:11 8.11.2022

Nema dokaza o stranom uticaju na izbore

Nema nikakvih dokaza stranog uticaja na izbore za Kongres koji su u toku - podaci su kojima raspolaže Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu sigurnost (CISA), izjavio je njen visoki zvaničnik.

"Nije uočena nikakva konkretna ili verodostojnu pretnja koja bi poremetila infrastrukturu koja se koristi u izbornom procesu", rekao je zvaničnik koji je sa novinarima podelio tu informaciju pod uslovom anonimnosti, javila je agencija Rojters.

Žena ostavlja glasački listić u okrugu Marikopa, u Finiksu, u Arizoni, 1. novembra 2022.

22:31 8.11.2022

Pravne bitke oko izbora

Od početka godine u SAD je pokrenuto najmanje 100 sudskih procesa koji su dovodili u pitanje rezultate izbora i pre nego su oni održani. Većinu su inicirali republikanci i odnose se na rano glasanje, glasanje putem pošte, mašine za brojanje glasova, registraciju birača i sl. teme.

Demokrate su u predizbornom periodu pokretali postupke koji se uglavnom odnose na pristup glasanju.

Analitičari očekuju da će nakon zatvaranja birališta biti pokrenuti brojni novi sudski postupci, prevashodno od republikanaca, koji će dovoditi u pitanje rezultate, te da će pravne bitke trajati dugo nakon izbora.

22:03 8.11.2022

Stavovi arlingtonskih glasača

Građani širom Sjedinjenih Država glasaju na izborima koji se održavaju na polovini mandata aktuelne administracije.

Glasanje se održava u okolnostima ekonomskih izazova, ali i podela u društvu u vezi sa značajnim pitanjima.

Razgovarali smo sa nekolicinom glasača na biračkom mestu u gradu Arlingtonu u američkoj državi Vidržinija.

21:40 8.11.2022

Teorije zavere zbog problema u Arizoni

U Arizoni, gdje bi rezultat izbora mogao da odluči ko će imati većinu u Senatu, zabilježeni su problemi sa desetinama elektronskih mašina za brojanje glasova, a bivši predsjednik Donald Tramp i njegove pristalice odmah su iznijeli neosnovane tvrdnje da je to dokaz izborne krađe demokrata.

Samo nekoliko sati nakon otvaranja birališta, zvaničnik Marikope - najmnogoljudnijeg okruga u Arizoni - rekao je novinarima da ne radi oko 20 odsto mašina i da je u toku njihova popravka. Poručio je međutim da će, uprkos problemima, svi glasovi biti prebrojani, ali i predvidio da će teoretičari zavjere i oni koji još ne priznaju Bajdenovu pobjedu "zloupotrijebiti" problem.

Zvaničnici Marikope su kasnije saopštili da je od 60 pogođenih mašina, 17 popravljeno tako što su podešeni parametri za štampanje.

Republikanska kandidatkinja za guvernerku Keri Lejk, koja je ponavljala Trampove lažne tvrdnje o pokradenim izborima 2020. godine, odmah je rekla novinarima da nije imala problema kada je glasala, u kako je navela, dijelu grada koji je naklonjen liberalima. Tramp je na svojoj društvenoj mreži naveo da "ima izvještaja da u Arizoni ne rade glasačke mašine u pretežno republikanskim i konzervativnim područjima " i da će se "ljudi tome suprostaviti".

Bajden je u Arizoni 2020. godine odnijeo tijesnu pobjedu, a ta savezna država je bila u fokusu lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika i njegovih pristalica da su predsjednički izbori bili namješteni. Svi republikanski kandidati za ključne funkcije u Arizonu još ne priznaju rezultate izbora prije dvije godine.

20:52 8.11.2022

Bezbednost izbora

U predizbornom periodu mnogo se govorilo o bezbednosti izbora, a više od pola ispitanih u nekim od anketa navodili su da su nasilje na izbornim mestima i mešanje drugih zemalja u američki izborni sistem izvesni.

Ipak, američki zvaničnici kažu da, iako opasnost postoji, neposredno pred izbore nije bilo indikatora koji bi ukazivali na velike probleme.

Radnik na izborima priprema nalepnice "Glasao sam" u Lensingu, u državi Mičigen, 7. novembra 2022.

19:58 8.11.2022

Bela kuća: Bajden se obraća u sredu

Prema najavama Bele kuće, predsednik DŽo Bajden se u utorak neće pojavljivati u javnosti, već će raditi u skladu sa ranijim rasporedom, uključujući i pripremu za putovanja na međunarodne samite u Severnu Afriku i Aziju.

„Očekujemo da će se predsednik povodom izbora obratiti dan nakon njih“, navela je glasnogovornica Bele kuće, Karin Žan-Pijer.

19:25 8.11.2022

Atmosfera sa biračkih mesta

Širom Sjedinjenih Država građani glasaju na izborima koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata aktuelne američke administracije.

Najvažnije pitanje je svakako ko će imati većinu u Kongresu, koji trenutno kontrolišu demokrate.

17:51 8.11.2022

Bez većih problema na biračkim mestima

Izborni dan u SAD odvija se bez većih problema na biračkim mestima, a nadzor je posebno pooštren nakon dve godine lažnih tvrdnji i teorija zavere o tome kako se glasa i kako se broje glasovi.

Ipak, registrovane su manje nepravilnosti - u jednom okrugu u Nju DŽerziju nije radila mašina za glasanje, kao i na jednom biračkom mestu u Arizoni, dok su u Pensilvaniji neka birališta otvorena kasnije jer se zaposleni nisu pojavili na vreme.

Zvaničnici u Arizoni objasnili su da glasači imaju izbor - ako ne radi mašina, mogu da ubace glasački listić u osiguranu kutiju ili da odu na drugo biračko mesto ako ne žele da čekaju.

Od prošlih izbora 2020. godine, bivši predsednik Donald Tramp i njegovi saradnici, usadili su duboko nepoverenje u birače tvrdnjama da su izbori bili pokradeni. Zbog toga je poljuljano i poverenje u demokratiju i izborni sistem, a neke države su uvele i restrikcije na glasanje poštom ili dodatne provere identiteta birača pre nego što glasaju.

17:09 8.11.2022

Birači u pet država odlučuju i o legalizaciji marihuane

Osim o političkim predstavnicima, birači u pet saveznih država se danas izjašnjavaju i o legalizaciji marihuane za rekreativnu upotrebu.

O legalizaciji marihuane glasa se u Arkanzasu, Merilendu, Mizuriju, Severnoj i Južnoj Dakoti, pošto je predsednik DŽo Bajden doneo odluku da se posedovanje marihuane dekriminalizuje. Proteklog meseca, američki predsednik je i pomilovao hiljade Amerikanaca koji su osuđeni zbog posedovanja marihuane, što je bilo krivično delo po federalnom zakonu.

Rekreativna upotreba marihuane već je legalizovana u 19 saveznih država, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da postoji otpor dodatnom ublažavanju propisa. Sve države u kojima se danas glasa, sem Merilenda, su konzervativne i 2020. godine su glasale za Donalda Trampa. U svim navedenim državama je već legalizovana upotreba marihuane u medicinske svrhe.

U Koloradu, gde je rekreativna marihuana legalizovana skoro deceniju, glasači se izjašnjavaju o legalizaciji određenih psihodeličnih supstanci, kao što su pečurke, u terapijske svrhe.

16:55 8.11.2022

Zašto su važni izbori za guvernere?

U 36 saveznih država održavaju se i izbori za guvernera. Republikanci trenutno imaju 28 guvernerskih mesta, a demokrate 22.

Iako su ove trke manje u fokusu od kongresnih, mogu da imaju dugoročne posledice na odluke o pitanjima poput abortusa, oružja i prihvatanja ili poricanja rezultata nekih budućih izbora.

Demokrate se trude da zadrže mesta guvernera u Pensilvaniji, Viskonsinu, Mičigenu - kako bi zadržali pravo veta jer većinu u parlamentima tih saveznih država imaju republikanci, koji mogu da uvedu dodatne restrikcije na pravo na abortus i slično.

Republikanci u anketama u danima pred izbore

Republikancima je stalo da pobede u državama koje su važne za naredne predsedničke izbore 2024, poput Arizone. Stranka je u takvim državama kandidovala i one koji smatraju da su izbori 2020. pokradeni, što tvrdi bivši predsednik Donald Tramp.

Prognoze su da bi demokrate mogle od republikanaca da preuzmu guvernerska mesta u Merilendu i Masačusetsu, ali su u ostalim državama gde se glasa, trke prilično tesne.

Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.

U nizu objava na svojoj platformi ''Trut sošal'' Tramp je ukazao na probleme na biračkim mestima u Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, ocenivši situaciju kao "katastrofalnu i nečuvenu", prenosi londonski ''Tajms''.

Tramp je pozvao svoje pristalice na proteste tvrdeći da su problemi na izborima orkestrirani i da ciljaju republikanske glasače.

- Ista stvar se dešava sa prevarama birača kao i 2020. godine. Situacija sa glasanjem u odsustvu u Detroitu je zaista loša. Ljudi se pojavljuju na glasanju samo da bi im rekli ''izvinite, već ste glasali''. Ovo se masovno dešava i na drugim mestima. Protest, protest, protest - poručio je Tramp.

Tramp je takođe izjavio da kvar na glasačkoj mašini u okrugu Marikopa nanosi "veliku štetu" republikancima, kandidatima za guvernere Kariju Lejku i kandidatu za senatora Blejku Mastersu.

Iako je otprilike 20 odsto mašina za brojanje u okrugu Marikopa imalo kvarove, predsednik Nadzornog odbora okruga Marikopa objavio je video u kojem objašnjava situaciju i uverava glasače da će svi glasovi biti prebrojani.

On je poručio da birači okruga Marikopa mogu da glasaju bilo gde u okrugu i da će glasovi onih koji su glasali na mestima sa neispravnim mašinama biti prebrojani, ali bi prvo morali da budu prebačeni na glasačko mesto sa ispravnim biračkim mašinama.

14:03 8.11.2022

Otvorena biračka mesta

Biračka mesta otvorena su u 6 sati ujutru na istočnoj obali SAD, a očekuje se da širom Amerike budu otvorena do 1 popodne po lokalnom vremenu - koliko su Havaji vremenski iza istočne obale.

Milioni Amerikanaca su već glasali na biračkom mestu ili poštom. Neke države, poput Pensilvanije i Viskonsina, ne dozvoljavaju da se glasovi pristigli poštom broje pre izbornog dana, dok druge države daju grejs period i posle izbornog dana da ti glasovi pristignu.

Zbog takvog sistema glasanja, u nekim saveznim državama brojanje glasova će trajati danima ili nedeljama nakon izbornog dana.

13:58 8.11.2022

Šta treba pratiti na izborni dan?

Da li je izvesno da će se desiti "crveni talas", kako će proći kandidati koje podržava Donald Tramp, koji će efekat na rezultate izbora imati ukidanje prava na abortus?

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner