среда, 16. октобар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Амбасадор Кине у Србији Ли Минг: Током дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини суверенитет и територијални интегритет Србије треба да се у потпуности поштују. Решење у оквиру Резолуције 1244
Хроника

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг: Током дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини суверенитет и територијални интегритет Србије треба да се у потпуности поштују. Решење у оквиру Резолуције 1244

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 16. октобар 2024.

 Кина и Србија су челични пријатељи, а последњих година продубљују политичко и међусобно поверење, чврсто подржавају међусобне виталне интересе у важним питањима и заједно чувају међународни поредак, правичност и правду, изјавио је амбасадор Кине у Србији Ли Минг.

Амбасадор Ли је у интервјуу за "Вечерње новости" рекао да у оквиру "Појаса и пута" две земље имају плодоносне резултате практичне сарадње и низ великих пројеката, те да је Кина спремна да заједно са Србијом даље реализује важне консензусе постигнуте између двојице шефова држава и да су кинеско-српски односи тренутно у најбољем периоду у историји.

Осврћући се на посету председника Кине Си Ђинпинга Србији у мају ове године, указао је на лично пријатељство и блиске радне односе између кинеског председника и председника Србије Александра Вучића.

"Изградња заједничке будућности Кине и Србије у новој ери је стратешки избор двеју страна, уз чврсту подршку и широко учешће двају народа, у циљу остваривања тежње за бољим животом", истакао је Ли Минг.

Додао је да двојица шефова држава одувек дубоко схватају општи правац развоја кинеско-српских односа, што је основна гаранција за обезбеђивање стабилног и дугорочног развоја односа између двеју земаља.

Чврсто подржавамо напоре које је Србија уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета. Подржавамо обе стране да достигну међусобно прихватљиво решење кроз дијалог и консултације у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности. Током овог процеса суверенитет, независност и територијални интегритет Србије треба да се у потпуности поштују

На питање може ли Србија да рачуна да ће Кина задржати свој принципијелан став о статусу АП КиМ, кинески амбасадор је рекао да Кина доследно има јасан став по том питању.

"Чврсто подржавамо напоре које је Србија уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета. Подржавамо обе стране да достигну међусобно прихватљиво решење кроз дијалог и консултације у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности. Током овог процеса суверенитет, независност и територијални интегритет Србије треба да се у потпуности поштују", истакао је он.

Нагласио је да је Кина озбиљно забринута због потеза Приштине који су озбиљно утицали на нормалан живот Срба и изазвали тензије.

"Позивамо привремене институције самоуправе у Приштини да повуку неразумне одлуке, зауставе једностране акције које распирују сукобе и интезивирају конфротацију и да реализују своје обећање о успостављању Заједнице српских општина", рекао је амбасадор Ли.

Одговарајући на питање има ли места за додатни напредак привредних и економских веза и да ли ће се сарадња продубити кроз "Експо 2027", амбасадор Кине је рекао да економска и трговинска сарадња две земље има чврсте темеље.

"У протеклих 10 година обим билатералне трговине повећан је осам пута, а извоз Србије у Кину 185 пута", наглашава амбасадор Ли.

Подсетио је да је у јулу Споразум о слободној трговини између Кине и Србије ступио на снагу и да ће у наредном периоду две стране међусобно укинути царине на 90 одсто пореских ставки, док је 60 одсто већ укинуто одмах након ступања споразума на снагу.

Такође је истакао да је Кина спремна да заједно са Србијом активно пронађе нове могућности за сарадњу у области дигиталне економије, технолошких иновација у циљу унапређења билатералних односа на нови ниво.

На питање да ли је дугорочно могућ курс Србије која је изабрала пут ка ЕУ, уз очување пријатељских односа са Кином и Русијом, амбасадор Кине је рекао да се Србија дуго придржава независне и разноврсне спољне политике која вуче традицију из Покрета несврстаних.

"У међународним пословима (Србија) никада не заузима стране већ се фокусира на сопствени развој и благостање свог народа, што је суштински слично дипломатском концепту Кине", истиче он.

Додаје да Кина разуме напоре које је Србија уложила да се придружи ЕУ и цени српску политику развоја пријатељских односа са другим земљама и унапређења регионалне сарадње.

Коментаришући то што поједине земље преувеличавају наратив демократије, позивајући друге "да изаберу страну", истакао је да демократија није патент ни оруђе било које земље већ је то вредност целог човечанства и право народа свих земаља.

"Неколико западних земаља дуго се придржава хладноратовског менталитета и воле да етикетирају неке земље у развоју, укључујући Кину, као недемократске", рекао је амбасадор, додавши да се иза тога крију ароганција и предрасуде према другим цивилизацијама, са циљем стварања подела и конфронтације у свету, чему се Кина оштро противи.

Говорећи о иницијативи "Појас и пут", навео је да је она у протеклих десет година остварила плодне резултате и да је Кина сарађивала са повезаним земљама на изградњи више од 3.000 практичних пројеката привлачећи инвестиције и убризгавајући нови замах у светску економију.

"Имамо пуно поверења у будућност иницијативе 'Појас и пут'. Без обзира на промене међународне ситуације, она ће наставити да убризгава нови замах сарадње Кине и Србије и доприноси светском миру и развоју" , навео је кинески амбасадор.

(РТ)

 
Пристигли коментари (0)
Пошаљите коментар

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, Рио Тинто отворити рудник литијума у долини Јадра?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер