недеља, 21. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Aмбасада САД у Србији: Бајден поручио у честитки поводом Дана државности Србије да би "међусобно признање Косова и Србије требало да буде централни елемент трајне нормализације односа", исто као што је и Трамп учинио 2019.
Хроника

Aмбасада САД у Србији: Бајден поручио у честитки поводом Дана државности Србије да би "међусобно признање Косова и Србије требало да буде централни елемент трајне нормализације односа", исто као што је и Трамп учинио 2019.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 08. фебруар 2021.

 Амерички председник Џозеф Бајден поручио је у честитки поводом Дана државности Србије да би "међусобно признање Косова и Србије требало да буде централни елемент трајне нормализације односа", једнако као што је и 2019. учинио тадашњи председник САД Доналд Трамп.

То је данас на Твитеру објавила амбасада САД у Србији, негирајући на тај начин тврдње да је у Бајденовој честитки за Дан државности “први пут послата порука у којој се апострофира будуће решење косовског проблема међусобним признањем Србије и Косова” на шта су реаговали и највиши српски званичници.

“Остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља – укључујући увођење неопходних реформи и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање”, наводи се у честитки коју је ове године на Дан државности Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу.

“САД остају непоколебљиве у подршци вашој посвећености да продубите регионалну сарадњу, а нарочито вашим залагањима ка нормализацији односа са Косовом. Док је на странама да постигну договор који обе могу да подрже, сматрамо да би узајамно признање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа. Такав историјски договор, са узајамним признањем у својој суштини, изградио би пут за циљеве евроинтеграције Србије и економски раст”, наводи се у честитки председника Трампа из 2019.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер