Početna strana > Hronika > Tramp: Pokušavaju da pokradu izbore, velika pobeda za reizbor; Vrlo čudno, preokret preko noći u nekoliko ključnih država gde sam vodio; Bajden: Na dobrom smo putu da pobedimo, izbori neće biti gotovi dok se svi glasovi ne prebroje
Hronika

Tramp: Pokušavaju da pokradu izbore, velika pobeda za reizbor; Vrlo čudno, preokret preko noći u nekoliko ključnih država gde sam vodio; Bajden: Na dobrom smo putu da pobedimo, izbori neće biti gotovi dok se svi glasovi ne prebroje

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 05. novembar 2020.

Građani SAD na predsedničkim izborima birali su između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata DŽozefa Bajdena, kome su ankete i kladionice davale prednost. 

Bajdena deli samo šest izbornih glasova da postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši Mičigen i Viskonsin, on je obezbedio 264 glasa od 270 koliko mu je potrebno da pobedi Donalda Trampa, koji ima 214. Da bi obezbedio mesto u Beloj kući, demokratskom kandidatu je potrebno da pobedi samo u još jednoj saveznoj državi.

  • Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljaska, Južnu Karolinu
  • Bajden je pobedio u ključnoj državi Arizoni, kao i u Viskonsinu, Mičigenu, u Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama
  • Tramp vodi u DŽordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i na Aljasci.
  • Tramp je izjavio da “oni (demokrate) pokušavaju da nam ukradu izbore”

02:00 Trampov tim podneo tužbu u DŽordžiji

Republikanski posmatrač u ovoj saveznoj državi je, kako navode, svedočio ilegalnom mešanju 53 dopisna glasa sa gomilom onih koji su podneti pravovremeno, zbog čega su zahtevali da se glasovi ponovo prebroje, iako nisu dostavili dokaz o prekršaju. Glasovi poslati poštom dosad su, pokazalo se, uglavnom išli u korist demokratskog kandidata. U DŽordžiji je ostalo da se prebroji oko 150.000 glasova, a prema dosadašnjim podacima Tramp beži Bajdenu za nešto manje od 40.000.

01:45 Demonstranti skandirali ispred Trampovog centra u Čikagu

Demonstranti u Čikagu prodefilovali su pored zgrade koja nosi ime predsednika SAD i uzvikivali “Prebroj svaki glas”. U rukama su držali upaljena svetla na telefonima, kako bi simbolično osvetlili napore republikanaca da zaustave prebrojavanje glasova.

00:55 Tviter je tokom večeri nekoliko Trampovih tvitova označio kao dezinformativne u vezi izbornih rezultata. Naime, aktuelni predsednik SAD je putem ove društvene mreže, u više navrata proglasio pobede u saveznim državama, u kojima su se još brojali glasovi, a u kojima je na kraju izgubio.

00:46 – Trampov pravni savetnik: “Na izborima glasali i mrtvi”

Ranije tokom večeri Trampov pravni savetnik i bivši gradonačelnik Njujorka Rudy Giuliani, održao je u Filadelfiji krajnje bizaran govor u kojem je utvrdio i da su na izborima možda glasali i “mrtvi, Marsovci, a možda je i Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta”.

00:39 – Tramp se ponovo oglasio na Tviteru, govori o “načinjenoj šteti”

“Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već naneta integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba raspravljati!

00:35 – U nekoliko gradova održavaju se mirni protesti

00:26 – Bajden nije proglasio da je dobio izbore, ali pokazuje visok nivo samopouzdanja pokretanjem svoje tranzicione veb stranice

“Građani Amerike će odlučiti ko će postati naredni predsednik Amerike. Glasovi se još broje u nekoliko saveznih država. Krize koje pogađaju zemlju su ozbiljne – od pandemije do ekonomske recesije, klimatskih promena, do rasizma i tranzicioni tim će nastaviti da se priprema punom parom kako bi Bajden-Harisova administracija mogla da bude spremna za prvi dan”, navedeno je na Bajdenovoj tranzicionoj veb stranici.

00:23 – Trka u Nevadi između Bajdena i Trampa i dalje je vrlo blizu, prenosi CNN.

00:14 – Sa DŽordžijom Bajdenu treba samo još jedna država da osvoji 270 elektorskih glasova i osvoji mesto predsednika

Čini se da je Nevada država koja će najverovatnije zapečatiti trku. Očekuje se da će Nevada obezbediti ažurirano brojanje glasova sutra ujutro.

00:10 – Tramp vodi u DŽordžiji i Severnoj Karolini

Tramp je nedavno izašao sa procenom da će pobediti u Pensilvaniji, DŽordžiji i Severnoj Karolini, gde je trenutno u vođstvu.

Prema podacima Njujork Tajmsa, DŽordžija i Severna Karolina imaju oko 95 odsto prebrojanih glasova. Tramp u DŽordžiji vodi sa 50 spram 48,8 odsto, a u Severnoj Karolini sa 50,1 spram 48, 7, koliko trenutno ima Bajden. U Pensilvaniji, Tramp takođe vodi, a prema procenama Njujork tajmsa, preostali glasovi u Pensilvaniji idu Bajdenu u korist.

Ukoliko osvoji DŽordžiju i Severnu Karolinu, Tramp će imati ukupno 245 elektorskih glasova, a sa Pensilvanijom još 20, odosno 265 ukupno. Za pobedu potrebno je 270 elektorskih glasova.

23:59 – Bajden osvaja i Mičigen

Iako je Donald Tramp proglasio pobedu u Mičigenu, AP javlja “da je Bajden pobedio u Mičigenu”

23:58 – Vrhunski savetnik Bajdena kaže da se samopouzdanje znatno povećalo

23:32 – CNN: Atmosfera u Beloj kući “sve mračnija”

23:28 - Grenel: Nije važno šta kažu mediji o izborima, brojanje glasova mora biti overeno

Američki diplomata Ričard Grenel koji podržava republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, izjavio je večeras da nije važno šta prenose mediji o izbornim rezultatima, već je bitno da brojanje glasova bude overeno.

"Nije važno šta kaže Foks njuz ili drugi mediji. Nije važno ni šta kaže (kandidat demokrata) DŽo Bajden. Brojanje glasova mora da bude overeno", naveo je Grenel na Tviteru i dodao da to treba da se radi na "zakonski način", ne amaterski.

Tviter je inače stavio upozorenje na drugi tvit Ričarda Grenela, koji je i specijalni izaslanik predsednika SAD za Kosovo i Srbiju. U tom spornom tvitu Grenel je naveo da treba da važe samo "zakonski glasovi".

Društvena mreža je u obrazloženju navela da je deo ili sav sadržaj podeljen u tvitu osporen jer može da dovode u zabludu način učestvovanja na izborima ili drugom građanskom procesu.

23:17 – Tramp: Pobedio sam u Pensilvaniji, DŽordžiji, Severnoj Karolini i Mičigenu

Tramp proglasio pobedu u Pensilvaniji, DŽordžiji i Severnoj Karolini. “Osim toga, pobedili smo i u Mičigenu, zapravo, desio se veliki broj bačenih listića, o čemu se dosta pisalo”, napisao je on na Tviteru.

23:14 - Rezultati se čekaju još u ovih šest država

Glasovi birača još se broje u nekoliko ključnih država, koje bi mogle da odrede ishod predsedničke trke između DŽoa Bajdena i Donalda Trampa.

Rezultati se čekaju u Aljasci, Arizoni, DŽordžiji, Severnoj Karolini, Nevadi i Pensilvaniji, piše CNN.

Trenutno, Bajden vodi u trci sa 253 elektorskih glasova, dok Tramp ima 213.

23:08 – Bajdena od pobede deli samo jedna država

Ako pobedi u Nevadi, Bajden je predsednik SAD. Nevada je najavila da konačan rezultat biti saopšten najranije u četvrtak. Rezultati se još čekaju u Pensilvaniji, DŽordžiji i Severnoj Karolini.

23:04 – Tramp sav ulog stavlja na Pensilvaniju, ide i na Vrhovni sud

Štab Donalda Trampa proglasio je pobedu u jednoj od ključnih država, Pensilvaniji, iako brojanje glasova u toj državi nije još uvek završeno. “Gardijan” ocenjuje da Tramp sve karte polaže upravo na Pensilvaniju, ključnu “kolebljivu državu”. Trampov tim je najavio i apelaciju na Vrhovnom sudu SAD.

22:58 – Napeto u Mičigenu

U Mičigenu, gde je, po svemu sudeći, Bajden pobedio, u toku su protesti pristalica Donalda Trampa ispred izborne komisije u Detroitu. Pogledajte kako to izgleda:

22:55 – Bajden prešao 70 miliona glasova

Bajden je upravo prešao 70 miliona glasova. Trenutno ih ima 70,470,208. Tramp u ovom trenutku ima 67,286,343.

22:54 – Bajdenu 253 elektorska glasa

Uzme li Bajden i Mičigen, to znači da će imati 253 elektorska glasa, čime se ozbiljno približava cifri od 270, koliko je potrebno za pobedu.

22:52 – I druge TV stanice pripisuju Mičigen Bajdenu

Posle CNN-a, i druge stanice su objavile da je DŽo Bajden pobedio u Mičigenu. Među njima su i Foks njuz, ABC i NBC.

22:25 – CNN: Bajden uzima i Mičigen!

CNN predviđa da će DŽo Bajden uzeti i Mičigen i njegovih 16 elektorskih glasova.

22:12 – Bajden: Nakon duge noći brojanja, verujemo da ćemo pobediti.

DŽo Bajden se obraća javnosti. “Nakon duge noći brojanja, verujemo da ćemo pobediti”, poručio je iz Delavera.

“Nisam ovde da bih proglasio pobedu, ovde sam da bih prijavio da verujemo da ćemo mi biti pobednici kada brojanje glasova bude završeno”, rekao je Bajden.

On je pohvalio veliku izlaznost na izborima.

“Ovde narod vlada”, rekao je Bajden.

23:01

Bajden: Kada se prebrojavanje završi, bićemo pobednici

Demokratski kandidat na američkim izborima DŽo Bajden rekao je večeras da očekuje da će postati novi američki predsednik jer veruje da je jasno da njegova kampanja pobeđuje u dovoljnom broju saveznih država.

22:32

Si-En-En: Bajden pobedio u Mičigenu

DŽo Bajden će pobediti u u Mičigenu, projekcija je CNN.

Pobeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova.

Na izborima 2016. Tramp je pobedio u toj državi SAD.

22:26

Tramp traži i obustavu brojanja glasova i u Pensilvaniji

Predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp zatražio je večeras obustavu brojanja glasova u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji u kojoj je njegov protivnik, demokrata DŽozef Bajden u blagoj prednosti prema delimičnim rezultatima.

"Oči nacije uprte su u Pensilvaniju, ali Pensilvanija broji glasove poslate poštom daleko od očiju drugih i to mora prestati", izjavio je menadžer Trampovog štaba Bil Stepijen i dodao da je podneta žalba da se obustavi brojanje u očekivanju veće transparentnosti.

Stepijen je ranije večeras rekao da je Trampov štab zatražio obustavu brojanja glasova u američkoj saveznoj državi Mičigen u kojoj blagu prednost takodje ima Bajden.

Menadžer Trampovog štaba izjavio je da članovi štaba nisu imali pristup nekolicini lokacija da bi posmatrali brojanje glasova, što je u suprotnosti sa zakonom u Mičigenu.

Pensilvanija i Mičigen su medju ključnim državama za dobijanje glasova elektora na predsedničkim izborima u SAD.

21:45

Tramp zatražio prekid brojanja glasova u Mičigenu

Izborni štab republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa saopštio je večeras da se obratio pravosuđu kako bi se obustavilo brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Mičigen u kojoj blagu prednost ima kandidat demokrata DŽozef Bajden.

Menadžer Trampovog štaba Bil Stepijen izjavio je da članovi štaba nisu imali pristup nekolicini lokacija da bi posmatrali brojanje glasova, što je u suprotnosti sa zakonom u Mičigenu.

"Podneli smo danas žalbu državnom sudu da bismo dobili obustavu brojanja glasova dok nam se ne omogući, rekao je Stepijen i dodao da je štab takođe zatražio da ima uvid u već verifikovane glasačke listiće.

20:27

Predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp tražiće ponovno brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin.

Menadžer Trampove izborne kampanje Bil Stepijen izjavio je večeras da su u nekoliko okruga u Viskonsinu zabeležene nepravilnosti koje dovode u sumnju ispravnost rezultata.

Stepijen je rekao da Tramp ima mogućnost da zatraži ponovno brojanje glasova i da će zahtev biti upućen.

20:25

Si-En-En: Bajden dobija Viskonsin

DŽo Bajden će pobediti u Viskonsinu, prema projekciji CNN.

U toj državi pobednik dobija deset elektorskih glasova, a potrebno ih je 270 da bi kandidat pobedio na predsedničkim izborima.

Na izborima 2016. Tramp je pobedio u toj državi.

19:08 - Demokratski kandidat DŽo Bajden osvojio je tri elektorska glasa u Mejnu, državi na krajnjem severoistoku SAD. Mejn dodeljuje dva elektorska glasa ukupnom pobedniku u državi i po jedan za pobedu u svakom od dva kongresna distrikta.

Glas Amerike predviđa da će Bajden osvojiti većinu glasova u državi i većinu u prvom kongresnom distriktu, što donosi ukupno tri glasa. Pobednik u drugom kongresnom distriktu je i dalje suviše neizvestan da bi se proglasio.

Pre četiri godine demokrate su u Mejnu dobile tri elektorska glasa, a predsednik Donald Tramp jedan.

18:46

Tramp na Tviteru: Rade sve da nestanu moji glasovi

"Naporno rade kako bi 500.000 glasova prednosti u Pensilvaniji nestalo što je pre moguće. Isto tako i u Mičigenu i drugde", napisao je Tramp na Tviteru.

U drugom je tvitu napisao da Bajdenove glasove pronalaze svuda - u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu i da je to jako loše za zemlju. 

18:45

Projekcija CNN-a: Bajdenu tri od četiri elektora u Mejnu

Bajden će osvojiti najmanje tri elektorska glasa u Mejnu, prema projekciji CNN-a.

U ovoj državi u igri su četiri elektorska glasa.

18:41

Nevada pauzirala brojanje glasova do četvrtka

Savezna država Nevada je privremeno, do četvrtka u 9 sati po pacifičkom vremenu, pauzirala brojanje glasova.

Do sada je prebrojano oko 70 odsto glasova, te je demokratski kandidat Bajden za sad u vođstvu s 49,2 odsto prema 48,6 odsto glasova koje ima Tramp.

Nevada nosi šest elektorskih glasova.

18:41

Bajden povećao prednost u Mičigenu

DŽo Bajden povećao je svoju prednost u saveznoj državi Mičigen, jednoj od ključnih država (tzv. swing states) u trci za Belu kuću.

Dok pristižu novi glasovi, Bajden je sada povećao prednost pred Trampom za više od 30.000 glasova, piše CNN.

18:30

Mladenović: Pred Amerikom uzbudljivih nedelju dana, a možda i duže

"Ako na 98 odsto prebrojanih glasova DŽozef Bajden bude u prednosti u Viskonsinu, Mičigenu i Nevadi (ključnim, tzv. swing states) odnosno, bude imao više od jedan odsto prednosti nad sadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom, mislim da ćemo moći da kažemo da je on novi predsednik. Ali, hajde da ne prejudiciramo", kaže za Dan uživo na TV N1 Miljan Mladenović iz organizacije Novi treći put.

Ističe da je "pred Amerikom uzbudljivih nedelju dana, a možda i duže".

17:02

Bolton: Tramp današnjim izjavama bacio sumnju na integritet celog izbornog procesa

DŽon Bolton, bivši savetnik Donalda Trampa, nazvao je sramotnim predsednikove komentare u vezi sa izborima, prenosi Sky news.

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je kako Trampovi komentari "da pobeđuje i da je pobedio, a zatim da su izbori pokradeni" predstavljaju najneodgovornije izjave koje je predsednik SAD ikada izgovorio.

"Ne znamo kakav će biti ishod. Moguće je da će Tramp pobediti, ali je bacio sumnju na integritet celog izbornog procesa, samo zbog svoje lične koristi. To je sramota", ocenio je Bolton.

Tramp se požalio da demokrate i njegov rival DŽo Bajden pokušavaju da ukradu izbore, što im on neće dopustiti.

"Ovo je prevara američke javnosti, ovo je sramota za našu zemlju. Znali su od samog početka da ne mogu pobediti. Znao sam da će to činiti. Idemo na Vrhovni sud kako bismo ih sprečili da pronađu nove glasačke listiće u četiri sata ujutro. Pobedićemo u ovome i što se mene tiče, već jesmo", rekao je ranije Tramp.

16:57

Rezultat u Pensilvaniji možda neće biti poznat danas, broje se glasovi poslati poštom

Guverner Pensilvanije Tom Volf rekao je da je u toj saveznoj državi ostalo da se prebroji oko tri miliona glasova poslatih poštom. Dodao je da to znači da možda rezultat neće biti poznat ni do kraja dana.

Pensilvanija je možda i ključna država na putu Trampa i Bajdena ka željenom broju od 270 elektorskih glasova.

16.35 - Tramp objavio fotografiju koja brojanje dovodi u sumnju: Posle pauze 100 odsto glasova za Bajdena

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je fotografiju koja dovodi u sumnju izbore u Mičigenu.

Na fotografiji se vidi da je Bajden dobio 100 odsto glasova u jednom brojanju posle pauze u Mičigenu.

​„Ovo je dovoljan razlog za odlazak na sud. Nijedna iskrena osoba ne može ovo da pogleda i  da kaže da je to normalno i da nije zabrinjavajuće“.

Tramp je javnost pitao:

„O čemu se ovde radi?“

16.36 - Štab DŽoa Bajdena proglasio je pobedu u državi Viskonsin, prenose mediji

16.04 - Tramp: Vrlo čudno, preokret preko noći u nekoliko ključnih država gde sam vodio

Predsednički kandidat Donald Tramp objavio je na Tviteru da je preokret rezultata izbora vrlo čudan.

"Sinoć sam vodio, vrlo ubedljivo, u mnogim ključnim državamakoje kontrolišu demokrate. Onda je prednost, jedna po jedna, počela magično da nestaje u iznenadnim odlaganjima. VRLO ČUDNO, a „anketari“ su to potpuno i istorijski pogrešno shvatili", naveo je Tramp.

12.28 - U Nevadi se nastavlja brojanje u četvrtak u devet

U američkoj saveznoj državi Nevadi prebrojavanje glasova nastaviće su sutra u 9 sati po lokalnom vremenu, objavio je danas Edison research.

Kako prenosi portal Brejking njuz, ostalo je da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedelje.

Do sada je prebrojano oko 70 odsto glasova i za sada blagu prednost ima kandidat demokrata DŽo Bajden.

12.17 - Neizvesna trka, nepoznati rezultati u devet država

Trka za novog predsednika SAD sve je neizvesnija, a u devet saveznih država još nije poznato kome će pripasti glasovi elektora.

Reč je o Aljasci, Arizoni, DŽordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu, prenosi CNN .

11.42 - Bajden napreduje u Mičigenu, Tramp ga stiže u Nevadi

Predsednički kandidat DŽo Bajden približava se Donaldu Trampu u Mičigenu, međutim, predsednik SAD se približio demokratskom kandidatu u Nevadi, prema podacima televizije Foks njuz.

Na osnovu 82 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Tramp vodi za 206.000 glasova, ali analitičari ocenjuju da bi u finišu moglo da dođe do preokreta sličnog onom koji se dešava u državi Viskonsin, jer tek treba da stignu glasovi ljudi koji su birali predsednika iz svojih domova i iz inostranstva.

Procenjuje se da bi više ljudi moglo da da glas Bajdenu, jer se veruje da su simpatizeri demokrata poslušali apel svojih lidera da glasaju od kuće, usled opasnosti od korona virusa.

Pre sat vremena, Tramp je imao prednost od preko 220.000 glasova u Mičigenu, prema podacima Foks njuza.

Situacija se okreće u Nevadi, državi koja donosi šest elektorskih glasova, gde je Bajden dugo imao prednost, ali ga je Tramp stigao i sada zaostaje 23.000 glasova, na osnovu 67 odsto prebrojanih glasova.

11.11 - Foks njuz: Bajden pretekao Trampa u Viskonsinu

Predsednički kandidat iz redova demokratske stranke DŽo Bajden pretekao je Donalda Trampa u Viskonsinu i trenutno ima blizu devet hiljada glasova više, javlja tv stanica Foks njuz.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Bajden trenutno ima 1.581.581 glas (49.39 odsto), a Tramp 1.573.084 (49.13 odsto).

Do pre sat vremena Tramp je imao prednost od 109.000 glasova u odnosu na Bajdena, ali su se stvari preokrenule. Viskonsin nosi deset elektorskih glasova.

10:55 - Demokrate odgovaraju Trampu

Čelnici kampanje DŽoa Bajdena saopštili su da će se boriti protiv bilo kakvih napora kampanje predsednika Donalda Trampa da ode na Vrhovni sud SAD kako bi sprečio tabuliranje glasačkih listića.

Tramp je rekao ranije da će se obratiti Vrhovnom sudu sa željom da se glasanje zaustavi, a kampanja Damokrata poručuje da se boriti protiv ako do toga dođe.

10.36 - I dalje brojanje glasova u ključnim državama

U SAD glasovi se i dalje prebrojavaju u nekoliko ključnih država, a kako navodi CNN sve oči su uprte u srednji zapad - Pensilvaniju, DŽordžiju, Mičigen, Severnu Karolinu i Viskonsin.

Prema tvrdnjama Foks njuza, Tramp u ovim državama ima prednost, ali na osnovu još uvek nepotpunih podataka.

Ta televizija navodi da u Pensilavaniji koja ima 20 elektorskih glasova na osnovu 64 odsto prebrojanih glasova, predsednik SAD ima 55,75 odsto glasova (2.965.636 glasova), a Bajden ima 700.000 manje (43.06 odsto).

U Severnoj Karolini (15 elektorskih glasova) Trampa deli par desetina hiljada glasova od konačne pobede.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova, Tramp je osvojio 50,09 odsto (2.732.104 glasa), a Bajden 48.69 odsto (2.655.392).

Nešto tesnije je u DŽordžiji (16 elektorskih glasova), gde Tramp ima 102.000 glasova više, navodi Foks njuz.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova, Tramp je osvojio 50,48 (2.380.946 glasova), a Bajden 48,30 (2.278.123).

U Mičigenu (16 elektorskih glasova) je odnos, takođe, u korist Trampa, ali je situacija tesna, jer je prebrojano 78 odsto glasova, a razlika je 220.000 u korist Trampa.

Kandidat republikanaca je osvojio 52,06 odsto (2.183.595 glasova), a rival iz Demokratske stranke 46,33 (1.943.254).

Tesno je i u Viskonsinu (10 elektorskih glasova), bez obzira na vođstvo Trampa, koji je osvojio 51,05 odsto (1.539.115 glasova), a Bajden 47,44 odsto (1.430.083).

Pobednik izbora biće kandidat koji osvoji 270 elektorskih glasova, a Bajden trenutno vodi rezultatom 220:213.

09.45 - Pobednik izbora bi mogao da bude poznat tek za nekoliko dana

Bez obzira na to što je Donald Tramp proglasio pobedu na predsedničkim izborima, novi predsednik SAD bi možda mogao da bude proglašen tek za nekoliko dana, prenosi sajt Politiko.

U brojnim državama pobednik se zna, u vođstvu je Bajden (trenutno je 220:213 za demokratu), ali se i dalje ne zna ko je osvojio Pensilvaniju, DŽordziju, Mičigen, Viskonsin i Severnu Karolinu.

Izborne komisije brojnih okruga u tim državama su prekinule brojanje, a Tramp je rekao da će ići na Vrhovni sud i zatražiti da se prekine brojanje do poslednjeg glasa "jer je očigledno da Bajden ne može da ga stigne u tim državama".

Istina je da Tramp vodi u državama koje nisu objavile zvanične rezultate, međutim, zakoni tih država dozvoljavaju izbornoj komisiji da produže brojanje i narednih dana, a ako zatreba i nedelja

 07:04 - Tramp: Pokušavaju da pokradu izbore
Donald Tramp je predvideo u tvitu da će pobediti na izborima i optužio je demokrate da pokušavaju da pokradu izbore.

"Nikada im to nećemo dozvoliti", poručio je Tramp i dodao: "Velika pobeda za reizbor!".

Njegov tvit usledio je odmah posle Bajdenogov kratkog obraćanja.

Tviter je Trampov tvit oznaop kao "potencijalno zavaravajući".

08.31 - Tramp: Prevara američkog naroda, što se mene tiče, već sam pobedio

Kako je rekao Donald Tramp, iako ubedljivo vodi u državama, pobeda se dovodi u pitanje."Naš cilj je sada da osiguramo integritet za dobro nacije. Ovo je veliki trenutak. Ovo je velika prevara", rekao je Tramp i nazvao to prevarom američkog narda.

Istakao je da će ići na Vrhovni sud i ponovio da je reč o tužnom momentu. Što se njega tiče, kako je rekao, već je pobedio na izborioma.

08:24 - Tramp: Spremamo se za veliku proslavu

Spremamo se za veliku proslavu, rekao je Donald Tramp u obraćanju u Beloj kući.Dodao je da se spremaju za proslavu uspeha i da su građani izašli na izbore u rekordnim brojevima i da su pobedili u zemljama u kojima to nisu očekivali. Dodao je da su pobedili u Floridi, Ohaju, Teksasu...

Istakao je ida su pobedili u DŽordžiji i Severnoj Karolini, i da tu Bajden ne može da ih stigne. Kako je rekao, najvažnije je da on vodi u Pensilvaniji sa velikim brojem glasova.

 06:49 - Bajden: Izbori neće biti gotovi dok se svi glasovi ne prebroje

DŽozef Bajden je rekao da bi konačne rezultate izbora mogli da znamo tek u sredu, ili kasnije. Međutim, istakao je da je on optimista kada je reč o njegovoj kampanji. Kako je naveo, izbori neće biti gotovi, dok se sve ne prebroji.

Dodao je da je ubedljiva kampanja doprinela tome da pobedi u Arizoni i da je optimista kada je reč o Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji

08.27 - Zastoj u brojanju glasova u četiri države

Četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i DŽordžija - ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN

.Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine sa brojanjem i nastavi sa radom u sredu, odnosno, od 16.00 po našem vremenu.

Neki okruzi u Pensilvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

Poštari su imali mnogo posla, jer je veliki broj ljudi glasao sa daljine, plašeći se korona virusa i veruje se da će većina tih glasova pripasti DŽou Bajdenu, dodaje CNN, uz podsećanje da su se u njegovoj kampanji ohrabrivale demokrate da glasaju rano, dok se veruje da glasači koji su danas izašli na birališta više idu na stranu Trampa.

Bajden: Na dobrom smo putu da pobedimo

Došao sam ovde da vam kažem da verujem da smo na dobrom putu da pobedimo na ovim izborima, rekao je kandidat demokrata DŽozef Bajden obraćajući se svojim pristalicama u Delaveru.

Dodao je da je znao da će brojanje glasova trajati duže zbog glasanja putem pošte.

"Ništa nije gotovo, dok se ne prebroje svi listići. Trebaće dosta vremena da se prebroje glasovi, ali pobedićemo i u Pensilvaniji", rekao je Bajden.

On je dodao da nije na njemu niti na Donaldu Trampu da proglase ko će pobediti na izborima.

"To je na američkom narodu", rekao je Bajden.

Zahvalio je svima koji su glasali za njega i poručio da imaju

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner